JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska verktyget utklassade Intel

perEtt nytt svenskt verktyg för parallellisering av programkod har mognat till en produkt. Det utklassade Intels motsvarande verktyg i en jämförelse. Elektroniktidningen talar med Per Stenström, vd för Nema Labs, som just nu marknadsför Fastthread på mässan Supercomputing Conference i Hamburg.
Fastthread tar som indata ett seriellt program i språket C och förvandlar det till programkod i det parallella programspråket Open MP. En av grundare är Chalmersprofessorn Per Stenström.

Hur går det för produkten?

Per Stenström: Vi är inne i sista fasen av betatestning, kan man säga. Det går att ladda hem verktyget gratis för test. Vi har haft det hos ganska många kunder, med ganska gott resultat. Men vi har inget case som vi kan gå ut med ännu.

Hur ser konkurrensen ut på den här marknaden?

Intel har Parallel Studio med ett arbetsflöde som liknar vårt. Men vi gjorde en benchmark för ett år sedan som visade att vi kan autoparallellisera betydligt mer kod än de kan.

Hur fungerade testet?

Vi använde ett 20-tal testprogram från Spec och EEMBC för desktop respektive embedded. Av dessa kunde vi autoparallellisera en tredjedel. Och Intel inga alls.

Inga?

Just det.

Blev det bra parallell kod då?

I genomsnitt blev den trettio procent snabbare på en dualcore quadcore, inklusive alla 20 testprogram.

Och detta var parallellisering per full automatik. Vårt verktyg har också möjlighet till en återkoppling mellan programmerare och kompilator, som visat sig kunna ge en mycket stor förbättring. Men vi har inte har gjort en benchmark på det.

Är Fastthread svårt att använda?

Nej, och det här är en viktig poäng med vårt verktyg. Nittio procent av alla programmerare har aldrig skrivit parallell kod.

I vårt verktyg görs i princip allting under huven. Programmeraren behöver inte ens förstå att det finns en multikärna under. Vi blandar inte in någon som helst aspekt på parallellism och använder inte ens begreppet trådar.

Finns andra konkurrenter än Intel?

Det bubblar mycket under ytan. På de två år vi hållit på har det dykt upp flera nya företag, typiskt i vår egen storlek. Som Rapidmind, som framför allt genererar kod för grafikprocessorer.

Microsoft kommer att ha ett verktyg liknande Parallel Studio i Visual Studio 2010.

Det finns företag som gör vissa delar av vad vi gör, som Critical Blue som identifierar hotspots – de delar av programkoden som man tjänar mest på att förbättra.

Det finns också ett MIT-startuppföretag som konstruerat ett eget parallellt programmerargränssnitt kallat Cilk, som de anser är enklare. Dessutom genererar det effektivare programkod än standarden OpenMP, som vi utnyttjar.

Då skulle ni kanske kunna samarbeta med dem?

Precis, vi kompletterar varandra. Idag genererar vi OpenMP-kod, men vi skulle kunna generera Cilk istället.

Hur många är ni?

Tio stycken. Vi sitter i Göteborg och har en säljare i USA.

Hur ska ni ta betalt?

I princip kommer vi att sälja användarlicenser. Vi håller på att analysera hur prissättningen ska gå till.

Har du andra kommersiella projekt bakom dig?

Jag har suttit i styrelsen för Virtutech. Och så jobbade jag på Sun precis när de gick över till multicore med Niagara och Rock. Men det kanske inte är så kul att prata om...

... eftersom Rock skrotades häromveckan, vet du varför?

Det är naturligtvis sorgligt. Jag har inte haft kontakt med dem på sistone, men jag misstänkte att det skulle gå så. Projektet försenades, man kunde inte skeppa i tid. Man misslyckades riktigt illa. Först försenades de ett år. Sedan ett år till.

Vad är planerna nu?

Vi ska portera Fastthread från Eclipse till Visual Studio, vilket kommer att öppna upp en mycket större marknad.

Idag stöder vi C. Vi ska gå vidare till C++. Det är ett relativt rättframt projekt.

Men framför allt ska vi ut och sälja. Vi ska ta marknadsandelar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)