JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EDC:s köp av Fabec drar ut på tiden
Den 10 februari gick kontraktstillverkaren EDC i Munkfors ut med ett pressmeddelande om att företaget var på väg att köpa kollegan Fabec i Göteborg (länk). Papperna var underskrivna men det återstod att gå igenom böckerna, så kallad due diligence. Den 24 februari lämnade Fabec in ansökan om rekonstruktion vilket förändrade förutsättningarna för affären.
– Det gjorde att det kom grus i maskineriet men nu befinner vi oss i samma situation som när vi skickade ut pressmeddelandet. Det återstår visserligen en del formaliteter men jag tror på affären, säger Olle Hulteberg som är vd på EDC.

Fabecs fordringsägare godtog ackordet den 10 augusti och det har också fastställts av tingsrätten. Beslutet innebär att EDC kunnat återuppta arbetet med att gå igenom Fabec.

– Det är ett seriöst arbete där vi har 160 punkter att beta av men än har vi inte hittat någon showstopper.

Hur lång tid arbetet kommer att ta vill Olle Hulteberg inte uttala sig om.

Om affären blir av ska EDC och Fabec visserligen drivas som två separata bolag men tillsammans ska de kunna ta större uppdrag än idag.

– Efter det att vi fick ordning på EDC har vi bearbetat marknaden och träffat många kunder som säger ”vi kan inte lägga 60 miljoner hos er”. Det är för osäkert både för oss och för kunderna. Men nu får vi den möjligheten, förklarade Olle Huleberg i februari.

EDC och Fabec är ungefär jämstora. Båda företagen omsatte runt 100 miljoner år 2007 och båda företagen har liknande profil på kunderna. En sak som skiljer är att Fabec har sin huvudfabrik i Tallinn. I Göteborg finns en mindre enhet för prototyptillverkning. EDC har hela sin verksamhet i Munkfors.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)