JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bok: Enea, Virtutech och Freescale om multikärnor
Nu finns för fri hemladdning en lärobok om multikärnor i inbyggda system.
– Det mesta av det som skrivs handlar om desktop och server, och en helt annan typ av arkitekturer och mjukvaruarkitekturer än vad vi ser i embedded, säger en av de tre författarna, Jakob Engblom, svenska Virtutech.
– Det finns ett stort behov av information on multicore och hur det kan användas i inbyggda system.

Utgivaren är Freescale och boken härstammar ur utvecklingsarbetet kring Freescales åttakärna Qoriq. Innan Qoriq fanns färdig kunde programvara och operativsystem för processorn utvecklas i Virtutechs Qoriqsimulator.

Boken beskriver bland annat hur multikärnan kan samlas under ett symmetriskt operativsystem, exemplifierat i Eneas realtidsoperativsystem OSE.

 Freescale berättar om sin egen hypervisor som kan stycka upp de fysiska kärnorna i virtuella maskiner som exempelvis kan köra symmetriska operativsystem på en eller flera kärnor.

Och Jakob Engblom berättar om virtuell utveckling i simulerade system.

Kan den här boken få användning som kurslitteratur i inbyggnadsprogrammering av multikärnor?

– Det kan den mycket väl, i alla fall som bakgrundsläsning på universitet. Det är den enda bok jag har sett som avhandlar multicore från inbyggnadsperspektiv på detta sätt. Den är ett utmärkt komplement till Hennessy och Patterson och liknande klassiker, säger Jakob Engblom.

Härnäst ska Freescale översätta boken till koreanska.

En länk till boken finns här (pdf).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)