JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Organisationen Open Invention Network (OIN) har köpt 22 stycken patent som kanske berör teknik som finns i operativsystemet Linux. Patenten sattes nyligen på marknaden av Linuxkonkurrenten Microsoft. Köpet var en del av OIN:s kampanj "Linux Defenders", att försvara Linux mot stämningar för patentintrång.
Bakgrunden till affären är fortfarande höljd i dunkel – varför bjöd Microsoft ut patenten till försäljning istället för att själv använda dem för att attackera Linux? Det är frågan som alla ställer sig.

Bloggen Groklaw är en av de som misstänker att Microsoft hade en plan som gick i stöpet, nämligen att köparen till slut skulle bli ett företag som lever på patentstämningar (en så kallad NPE, non-practising entity, "enhet utan egen verksamhet", eller "patenttroll" som det nedlåtande kallas) som i sin tur skulle sedan kunde stämma företag som använde Linux. Därmed skulle Microsoft slippa att själv hamna i rampljuset.

Microsoft själv har en mindre konspiratorisk förklaring. Nämligen att företaget valde att avyttra patenten eftersom de inte berörde företagets kärnverksamhet.

Historien började när Microsoft år 2001 köpte merparten av arbetsstationstillverkaren SGI:s patent kring 3D-grafik. I juli i år bjöd Microsoft ut dem på marknaden. Köparen blev Allied Security Trust (AST), en patentallians med elva medlemsföretag, bland dem Ericsson. AST sålde dem snabbt vidare – dess stadgar säger att de aldrig sitter mer än ett år på ett patent – och köparen blev OIN.

Syftet med OIN är att skydda Linux mot patentstämningar, och en av arbetsmetoderna är att köpa patent.

– Det fanns en risk att dessa patent skulle ha hamnat hos non-practising entities vilket utgörde ett hot som avvärjs genom dessa inköp. Detta oavsett kvaliteten på patenten eller om de överhuvudtaget har någon beröring med Linux, säger OIN:s vd Keith Bergelt.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)