JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nortel säljer av mer
Det blev amerikanska Avaya som lade beslag på Nortels verksamhet inom kontorstelefoni. Budet på 900 miljoner dollar var högre än konkurrenten Siemens Enterprise Communications.
Kanadensiska Nortels konkursförvaltare har accepterat Avayas bud på 900 miljoner US-dollar, plus 15 miljoner till en fond för avgångsvederlag. Avaya har rötterna i Lucents motsvarande verksamhet – företaget grundades år 2000 och ägs sedan 2007 av riskkapitalbolagen TPG Capital och Silver Lake Partners.

I och med köpet sluts en historisk cirkel. Nortels urbolag Northern Electric och en av Lucents anfäder Western Electric var fram till 1949 ett och samma bolag.

Avayas bud var omstritt. Medtävlaren Siemens Enterprise Communications, ett av Siemens och operatören Verizon samägt bolag och tillika stor Nortelkund, hävdade in i det längsta att en affär med Avaya skulle få allvarliga konsekvenser för säkerheten i USA. Verizon driver, med utrustning från Nortel, stora nät inom den amerikanska statsförvaltningen och militären, samt ett antal nödtelefonisystem i såväl USA som Kanada.

Enligt tidningen Wall Street Journal har Avaya erbjudit sig att ta över kontrakten från Verizon, men hittills har ingen sådan överenskommelse nåtts.

Verksamheten som nu övergår till Avaya omsatte 2,4 miljarder dollar i fjol. Med köpet blir Avaya störst på kontorstelefoni i USA, med en marknadsandel kring 27 procent enligt analyshuset Frost & Sullivan. Avaya tog tidigare i år över Nortels tjänsteverksamhet i en affär värd 475 miljoner dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)