JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Farnell in i EDA-branschen
Komponentdistributören Farnell har köpt tyska Cadsoft och utökar därmed sitt sortiment till att även omfatta Cadsofts EDA-verktyg för kretskortskonstruktion. Verktygen, kallade Eagle, har redan 40 000 användare.
Att en komponentdistributör ger sig in i branschen för konstruktionsprogramvara (EDA, electronic design automation) hör inte till vanligheterna. Men hos Farnell är uppenbarligen steget inte så långt. Med köpet av tyska Cadsoft expanderar man sin strategi till att även omfatta pc-verktyg för kretskortskonstruktion.

– Cadsofts cadprogram Eagle utökar vår produktportfölj och ger oss fler verktyg för att hjälpa våra kunder i deras konstruktionsarbete, kommenterar David Shen, Farnells chef för e-handel och teknisk marknadsföring.

Kretskortsverktyget Eagle finns i ett flertal varianter, där de mest omfattande innehåller sådant automatisk ledningsdragning (autorouter), regelkontroll och scriptfunktioner. Med ett C-liknande kommandospråk kallat ULP kan det kundanpassas efter behov. Det kan hantera kort upp till 1,6 x 1,6 m, upplösning ner till 0,1 µm, 16 signallager och 999 scheman. För utdata stöds industrins vanligaste format.

Den enklaste varianten, Eagle Light, kan laddas ner utan kostnad från www.element-14.com. Kommersiella versioner kostar mellan 350 och 10 000 kronor.

Hittills har Eagle marknadsförts i USA och Europa, där det har runt 40 000 användare. Farnell tänker även marknadsföra verktyget i Asien. Farnell tänker också koppla ihop verktyget med sin egen produktdatabas Designlink, för att ge användarna möjlighet att få mer information om enskilda komponenter i konstruktionen.

Köpesumman är 70 miljoner kronor, plus en bonus på högst 50 miljoner som utfaller beroende på hur bra det går för verktygen på marknaden efter köpet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)