JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Designguide för strömmatande ledare på mönsterkort
Branschorganisationen IPC har efter elva års arbete nu publicerat en ny vägledning för hur man dimensionerar ledare på mönsterkort så att de klarar att hantera de strömmar som flyter genom dem utan att temperaturen stiger för mycket. Den nya standarden har fått beteckningen IPC-2152 och ersätter IPC-2221 som baseras på data som är över 50 år gamla.
– Det har tagit lång tid men temperaturstegringar i mönsterkort är ett komplext problem som kräver en stor mängd tester liksom utveckling av datormodeller för att öka förståelsen hur olika parametrar påverkar förloppet, säger Michael Jouppi som lett arbetet.

Den nya standarden är uppdelad i två sektioner. Huvuddokumentet innehåller generella och samtidigt konservativa regler där man i olika grafer kan gå in och läsa av lämpliga dimensioner för ledare som ligger inuti mönsterkortet liksom för ledare som ligger på ytan.

I en bilaga finns finns förklaringar till hur olika variabler påverkar temperaturökningen och det finns också detaljerade kurvor för hur olika tjocklekar på kopparskikten påverkar resultatet.

De som är medlemmar i IPC kan beställa den 97-sidiga standarden utan kostnad under 90 dagar därefter kostar den 50 dollar. För alla andra är priset 100 dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)