JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo provar plastfiber i hemnät
Forskningsinstitutet Acreo driver ett projekt i Hudiksvall där man på ett enkelt och snabbt sätt installerar plastfiber för distribution av bredband till alla delar i hemmet.
– Det finns en stor efterfrågan på lösningar för hemmanät från de svenska bostadsbolagen. Plastfiber är en möjlig ersättare till de normala kopparkablarna, men det är inte helt kommersiellt ännu. Acreos roll är just att utveckla lösningar som bidrar till att plastfiber kan användas i stor skala i hemmen, säger Claus Popp Larsen som är projektledare på Acreo i ett pressmeddelande.

Projektet, som enligt Acreo är det första i sitt slag i Sverige, är en del i ett större projekt där man också studerar de ekonomiska vinsterna med användning av plastfiber i äldre lägenhetsbestånd.

Plastfibern dras i existerande elrör. Via en kombinerad uttagsdosa för både el och bredband går det därmed att få ett stabilt nätverk med 100 Mbit/s i alla utrymmen i bostaden.

Plastfibern har stora fördelar jämfört kopparkablar. Den är enkel att hantera och kräver simpla verktyg. Att den dessutom kan samsas med elinstallationen är en fördel vid uppgradering av befintligt bostadsbestånd. Vid nyproduktion leder tekniken till färre rör i väggarna.

Dessutom är plastfibern okänslig för elektromagnetisk interferens och tar inte upp strömspikar från till exempel blixtnedslag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)