JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Green Hills attackerar Wind River
”Att ta råd från Wind River om säkerhetskritiska system är som att ta medicinska råd från en läkarstudent”. Så skriver Green Hills Software om konkurrenten Wind River. Konfliktens ursprung: Green Hills anser att Wind Rivers produktmarknadschef Marc Brown far med osanning om Green Hills operativsystem Integrity-178B och dess säkerhetskvalificeringar.
.– Green Hills Software cerifierade sig bara under “high robustness”, de certifierade sig inte till EAL6+ eftersom de inte inkluderade vissa krav som ställs av EAL6.

Så sade Wind Rivers Marc Brown om Green Hills operativsystem Integrity 178B i en intervju i tidningen Military Embedded.

Påståendet fick Green Hills stridbare vd Dan O'Dowd att gå i taket.

I ett aggressivt pressmeddelande hävdar Green Hills att Integrity-178B är certifierad både enligt EAL6+ och High Robustness.

Green Hills tycks ha väl på fötterna. Företaget hänvisar helt enkelt till sitt eget certifikat, som tydligt säger "Assurance Level: EAL6+, High Robustness".

– Vi kräver en omedelbar rättelse och en ursäkt från Wind River, och ett löfte om att denna desinformation inte längre ska spridas via Wind River, säger Green Hills vd Dan O’Dowd.

– Det är trist att Wind River även efter uppköpet av Intel – ett välrespekterat multinationellt företag – fortsätter ett tio år gammalt mönster av att sprida oansvariga påståenden kring verifiering, fortsätter han.

Dan O’Dowd tar tillfället i akt att utdela några rallarsvingar mot konkurrenten. Enligt Green Hills har Wind River gång på gång sedan år 2001 utlovat säkerhetscertifieringar för olika versioner av sitt operativsystem VxWorks, utan att någonsin lyckas leverera.

Detta i kontrast till Green Hills operativsystem Integrity som startade som operativsystem i atombombplanet B1-B och sedemera certifierats till både DO-178B Level A, EAL6+, High Robustness och använts i en lång serie civila och militära flyplan.

– När Wind River säger "certifierbar" menar de ”inte certifierad", ironiserar Dan O’Dowd.

– Att ta råd från Wind River om säkerhetskritiska system är som att ta medicinska råd från en läkarstudent.

Säkerhetsklassificeringar är som läkarens diplom på väggen och en god referens att peka på när du som inbyggnadskonsult ger anbud på att utveckla system som ställer höga krav på driftsäkerhet eller sekretess. EAL6+ och High Robustness är amerikanska certifikat för programvara som utfördas organisationen Niap på uppdrag av standardiseringsorganisationen Nist och spionorganisationen NSA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)