JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson visar framtidsdator
Framtidens bärbara dator ryms i fickan och har projektor för både skärmbilden och tangentbordet. Det menar i vart fall Ericsson, som visat en sådan prototyp på en mässa i Taiwan. År 2020 kan skapelsen - the Spider - finnas framme.
Ericsson har byggt sin egen kristallkula för framtidsskådning kallat "Life in 2020", ett projekt där företaget efter förmåga extrapolerar, skissar och filosoferar kring hur vårt liv och den teknik som omgärdar oss kan gestalta sig om något decennium. Då och då tar man också fram konkreta prototyper.

På mässan Taiwan Broadband visade företaget upp en sådan prototyp, en vision av framtidens dator som fått namnet Spider. Själva datorn är liten nog att rymmas i fickan, och har tre utfällbara ben. På ena sidan sitter en minimal projektor som visar en 30-tums skärm på närmaste vägg. På andra sidan sitter en laserprojektor som alstrar ett tangentbord på bordsytan.

Lasrarna känner av var fingrarna sätts ned och sålunda vilka tecken som skrivs. Idén är inte ny, men tekniken har aldrig fått kommersiellt fotfäste.

Prototypen har varken uppkoppling eller hårddisk, bara ett minneskort. Den är också på tok för strömslukande för att produktifieras. Men målet är utstakat - Ericsson vill utveckla en minimal dator med kapacitet som morgondagens pc, med inbyggt trådlöst bredband och strömsnål nog för batteridrift. Själva spindeln - the Spider - består dock idag av en svartmålad attrapp med tre utfällbara ben.

Spiderdatorn väntas inte vara fullt utvecklad förrän 2020. Enligt nyhetsbrevet Physorg för man dock förhandlingar med producenter som kan tänkas producera prototypskärmar och lasertangentbord inom en betydligt närmare framtid.

Ericssons projekt Life in 2020 finns beskrivet här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)