JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
Xperia X10 - så heter Sony Ericssons första mobil med operativsystemet Android. Den lanseras idag, ska börja säljas efter nyår, är byggd på Qualcommprocessorn Snapdragon, har en 4-tumsskärm och 8 Mpixelkamera. Användargränssnittet med direktlänkar till såväl sociala som mer traditionella medier är dock vad företaget självt lyfter fram.
Kan Xperia X10 vara mobilen som återger Sony Ericsson en plats i statusförarsätet och som gör nye vd:n Bert Nordbergs morgonluft lättare att andas? Det återstår förstås att se, men uppenbart är att företagets senaste skapelse är en rejäl muskelmaskin där både funktioner och underliggande teknik ser lovande ut.

Xperia X10, som internt gått under namn som X3 och Rachael, är hursomhelst Sony Ericssons första mobil som använder Googles operativsystem Android. Dock inte den senaste versionen 2.0, utan i stället version 1.6. En rad Googlefunktioner följer med, som kalender, kartor, medieladdare och givetvis sökfunktioner.

Precis som i Sony Ericssons tidigare Windowsmobil är det Qualcomm som fått stå för plattformen. I X10 är processorn en 1 GHz Snapdragon från Qualcomm, baserad på Arm Cortex A8. I Snapdragon ingår modemfunktioner för mobilstandarder från GSM till HSPA, på band från 800 till 2100 MHz, samt GPS. Versionen som används är den enkärniga Snapdragon QSD8250, en av de första varianterna. (Noterbart är att Qualcomm nyligen lanserat en tvåkärnig version med stöd för även HSPA+, gjord i 45 nm-teknik, men mobiler med denna krets väntas inte nå marknaden förrän om något år).

Skärmen är stor, 4 tum med bred VGA-upplösning (480x854 pixlar). Kameran är på 8,1 Mpixel, och det inbyggda minnet är 1 Gbyte, med 8 Gbyte minneskort modell micro-sd inkluderat. Laddningen sker, som sig bör 2010, via mikro-USB-uttaget.

Företaget självt vill dock helst lyfta fram andra aspekter än den bakomliggande tekniken. Sony Ericsson kallar mobilen för "den första som verkligen förmänskligar sättet som folk interagerar med sin telefon". Ambitionen har varit att kombinera underhållning av högsta klass med Sony Ericsson-typiska tillämpningar, sociala medier och ett grafiskt användargränssnitt.

De sociala medierna hanteras av den egenutvecklade funktionen Timescape, där all kommunikation med en given person finns under ett ställe, oavsett om den skett via Facebook, Twitter, epost, SMS eller MMS. Hit knyts även bilder på personen i fråga - inbyggt finns en funktion som känner igen upp till fem ansikten på en given bild och kopplar dessa bilder till Timescape.

I paketet ingår även ett Bluetoothheadset med inbyggd FM-radio och en liten Oled-skärm. Headsetet klarar att ta emot strömmande musik med hifi-kvalitet.

En lång rad tillämpningar, musik och annat kan därtill laddas ned från Sony Ericssons nätbutik Playnow och Googles motsvarighet Android Market.

Mobilen finns i svart och vit och ska börja säljas i bland annat Europa, Nordamerika och Japan under första halvåret nästa år.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)