JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ken och Rob bakom nytt programspråk
Ken Thompson, Rob Pike, med flera, har utvecklat ett nytt programspråk kallat Go, som nu släpps som öppen källkod. På sextiotalet tillhörde de gruppen på Bell Labs som utvecklade programspråket C och operativsystemet Unix. Idag jobbar de på Google.
Go är ett systemutvecklingsspråk, som C eller C++ och med jämförbar prestanda i kompilerad form. I Go ska man kunna skapa mjukvara som enkelt är skalbar upp till massiva multiprocessorsystem.

– Jag har aldrig känt mig så produktiv som sedan jag började arbeta med Go, säger Rob Pike.

Utöver Ken och Rob har Robert Griesemer, Ian Taylor och Russ Cox jobbat med projektet sedan år 2007, på de 20 procent av arbetstiden som Google låter sin personal jobba med egna favoritprojekt.

Språket är objektorienterat, som C++, men lånar, i likhet med Ericssons telekomspråk Erlang, också inslag från funktionell och deklarativ programmering.

Att Google väljer att släppa det som öppen källkod just nu beror, enligt Rob Pike, på att det nått en lämplig mognadsgrad.

Google hoppas nu att öppen källkodare ska sätta tänderna i språket och exempelvis anpassa det för den öppna utvecklingsmiljön Eclipse.

Go används i interna Googleprojekt, men inte i några som släppts på marknaden.

Enligt Pike kan Go också hitta användningsområden i Googles kommande webborienterade operativsystem Chrome OS. Han tror att Googles uppmärksammade molnprojekt Wave möjligen skulle kunna tjäna på att porteras från Javascript och C++ till Go.

Go stöder x86-processorer i 32 och 64 bitar. Stöd för ARM och Android är under utveckling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)