JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

qt symbian maemoNokias två smartmobil-OS blir ett

Idag bygger Nokia två sorters smartmobiler – Symbian och Maemo Linux. Men nu förenas de till en – QT. Så kan man beskriva nyheten att programkodsbiblioteket QT från och med version 4.6 stöder de senaste versionerna av både Symbian och Maemo.
Det är nu möjligt att utveckla programvara som fungerar i både Symbian- och Maemomobiler. Knepet är att bygga programmen genom enbart anropa funktioner i programkodsbiblioteket QT.

QT 4.6 är därmed en milstolpe i Nokias smartmobilstrategi, som följer två spår – Symbian och Maemo Linux – den förra för enklare hårdvara och den senare för avancerad.

Potentiellt trollar QT bort nackdelen för Nokia med att stödja två olika operativsystem. Nu ligger bollen hos utvecklarna – tycker de att QT är av en tillräcklig kvalitet för att de ska välja att utveckla mot det snarare än mot andra programbibliotek?

Utöver Maemo 6, nästkommande version av Maemo, kan QT 4.6-programvara kompileras för Windows upp till version 7 och för Mac OS X upp till version 10.6 (Snow Leopard). Också Windows Mobile stöder QT. Och de viktigaste PC-Linuxdistributionerna.

Huvudsyftet med QT är att skapa plattformsoberoende programvara, klassiskt för pc-plattformar, men nu även i allt högre utsträckning för inbyggda system. Också realtidsoperativsystemen QNX and VxWorks stöder QT. Det stödet är inte utvecklat av Nokia utan av öppenkodare.

Andra nyheter i QT 4.6 är stöd för multipekgester som svepbläddring och tvåfingerzoom och -vrid. Här finns också ett helt nytt bibliotek för animering, plus grafiska effekter som genomskinlighet, skuggning och glödeffekter.

Några andra bibliotek som är nya eller utsatts för omfattande revideirngar är QGraphicsView, OpenGL, Webkit, OpenVG och DirectFB. Webkit används för att bygga webbläsare. Enligt Nokia har Webkit nu optimerats för inbyggda system.

– Vi har haft ett stort prestandafokus på Webkit. Webkit i QT 4.5 var huvudsakligen för pc, men nu har vi bättre stöd för Javascript och Java. Dessutom accelereras renderingen av webbsidor i hårdvara, vilket är viktigt, säger Dilip Kenchamanna på Nokia till tidningen Linuxdevices.

DirectFB är ett programbibliotek för att accelerera grafik i hårdvara. Den gör QT effektivare i settopboxar. OpenVG gör vektorgrafik och OpenGL 3D-grafik.

Nokia köpte norska Trolltech förra året och fick då QT på köpet.

Google Earth och Skype är två berömda program som utvecklats i QT.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)