JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norstel hoppas på borgenärerna
Rekonstruktionen av kiselkarbidföretaget Norstel har gått in på sin tredje tremånadersperiod. Nu vill företaget att borgenärerna godkänner ett ackordsförslag som skriver ner skulderna med 75 procent. Förhoppningen är att ackordsförhandlingar ska kunna börja direkt efter årsskiftet.
I förra veckan skickade Norstel ut ett brev till samtliga borgenärer, knappt 100 företag, där man presenterat ett ackordsförslag.

– Vi hoppas få ackordsförslaget godkänt så att vi kan lämnas in ett svar till Norrköpings Tingsrätten redan den 16 december och att ackordsförhandlingar sedan kan börja i januari nästa år, säger rekonstruktör Magnus Nedstrand till Elektroniktidningen.

Ett ackordsförfarande innebär att man skriver bort en del av en skuld. I detta fall är förslaget från Norstel att fordringsägarna ska få ut 25 procent av sina fordringar. En sådan nedskrivning skulle ge tillräckliga marginaler, menar Magnus Nedstrand.

– Det finns investerare som har gått in med pengar under hösten. Och det finns aktörer i branschen som vill gå in med mer kapital, men för att göra det kräver de att ett ackord genomförs, förklarar han.

Vilka aktörer det rör sig om är inte officiellt, men sedan rekonstruktionen inleddes i somras har mer än 3 miljoner euro tillförts företaget via emissioner av konvertibla skuldebrev, licensavtal och lån.

För tillfället är rekonstruktionen förlängd till den 1 mars 2010, men Magnus Nedstrand menar att allt ska kunna vara klart i slutet av januari om företagets förslag får gehör.

Hasse Johansson, styrelseordförande för Norstel, tror fortfarande stenhårt på företagets möjligheter bara man får ordning på finansieringen.

– Våra wafers är hos kunderna som vill processa dem vidare för att kunna bedöma resultatet ordentligt. Hittills har vi bara fått positiv respons, men de begränsade ekonomiska resurserna gör att det tar tid att få resultat, säger Hasse Johansson.

Samtidigt tillägger han att marknaden för kiselkarbidkomponenter är väldigt stor, inte minst när det gäller kraftelektronik med fordonsindustrin som potentiell kund. Men först måste fler leverantörer visa att de kan tillverka med tillräckligt hög kvalitet för att det ska leda till en storskalig satsning.

– Och jag är alldeles övertygad om att Norstel kan nå den kvalitet som krävs. Annars skulle jag inte jobba med detta, säger Hasse Johansson.

Förutom att vara styrelseordförande i Norstel är Hasse Johansson forsknings- och utvecklingschef på Scania fram till årsskiftet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)