JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Efterfrågan på komponenter har ökat på sistone, men halvledarproduktionen släpar efter. Resultatet är ökade ledtider och höjda priser på flera halvledare. Distributören EBV säger att kunderna måste vara beredda att vänta över 30 veckor på leverans av vissa produkter.
På vissa typer av DSP:er från Texas Instruments kan en kund som idag lägger en beställning hos EBV få vänta 31 veckor på leverans. De produkterna skulle alltså inte komma förrän i mitten av augusti. Det framgår av ett färskt nyhetsbrev från EBV.

Generellt är situationen värst inom analoga kretsar. Enligt EBV ligger ledtiderna på dataomvandlare och operationsförstärkare från Texas Instruments idag på 21 veckor, och man ser även prisökningar. För produkter från National Semiconductor ligger ledtiderna på 12-16 veckor, och från On Semiconductor mellan 15 och 20 veckor.

För operationsförstärkare och spänningsregulatorer från ST Microelectronics och en rad produkter från Infineon är det allokering som gäller, det vill säga enbart utvalda kunder kan räkna med leverans.

Inom diskreta komponenter är det lite bättre, här är det inte risk för någon allokering. Men exempelvis effekt-mosfet från ST kan ha leveranstider uppemot 24 veckor, liksom zenerdioder från On Semi.

Även för minnen finns risk för allokering. SRAM från BSI och flashminnen från Numonyx är två exempel på produkter där EBV idag inte kan garantera leverans till andra än utvalda kunder. Detsamma gäller DDR-minnen från Samsung. På såväl SRAM som DRAM varnar EBV för klart ökande ledtider generellt.

För FPGA:er, mikroprocessorer och styrkretsar är situationen bättre, här ligger ledtiderna mellan 4 och 20 veckor beroende på fabrikat och modell. Men även på dessa områden ser EBV tendenser till prisökningar.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)