JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Kamerabolaget Eastman Kodak har dragit mobiltelefontillverkarna Apple och Rim inför den amerikanska handelsdomstolen, och hävdar att de båda inkräktar på Kodaks patent inom digital bildbehandling.
Både Iphone och Blackberry, tillverkade av Apple respektive Rim, använder teknik för att i förväg se digitala bilder, så kallad previewing, som Kodak har rättigheterna till. Det hävdar Eastman Kodak, och har därför inlämnat stämningsansökningar mot de båda till den amerikanska handelsdomstolen ITC, International Trade Commission.

– Vi har diskuterat i flera år med båda företagen för att försöka lösa den här frågan vänskapligt, men vi har inte kunnat nå en överenskommelse. Därför vidtar vi nu denna åtgärd, för att tillgodose såväl våra aktieägare som andra företag som licensierat tekniken, säger Laura Quetala, patentansvarig på Eastman Kodak, i ett pressmeddelande.

Sony Ericsson och Nokia hör till företagen som använder tekniken på licens från Kodak, liksom bland andra LG, Motorola och Samsung. Alla betalar de royalty på sedvanligt sätt. Samsung försökte tidigare ogiltigförklara ett av patenten, men utslaget gick Kodaks väg, och stärkte därför snarare det patentskyddet.

Kodak begär nu att ITC ska förbjuda Apple och RIM att importera komponenter som använder den aktuella tekniken. Eftersom dessa så gott som samtliga tillverkas utanför USA skulle det i praktiken medföra säljstopp för såväl Iphone som Blackberry. Kodak söker även skadestånd för patentintrånget.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)