JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppdaterad skrift om miljölagar från Swerea IVF
I den sjunde uplagan av skriften ”Miljölagar för verkstadsföretag” har Swerea IVF bland annat tagit med relevanta EU-förordningar. Skriften är framförallt tänkt som en hjälp åt mindre och medelstora företag att leva upp till kraven i miljöledningssystemet ISO 14001.
Skriften, som gavs ut för första gången 1998, innehåller en översikt av miljörelaterade lagtexter eller författningar som kan beröra mindre och medelstora svenska verkstadsföretag. De flesta författningarna gäller även för andra branscher. I dagsläget omfattar översikten drygt 100 författningar. Uppdatering av översikten sker regelbundet och man kan abonnera på nyheter via e-post. Närmare 200 svenska företag, framförallt miljöcertifierade, använder denna tjänst, skriver Swerea IVF i ett pressmeddelande.

En nyhet i den sjunde upplagan är att de EU-förordningar som målgruppen bör känna till finns med i översikten. Gällande krav i EUs direktiv är med i översikten eftersom dessa krav är inarbetade i svensk lag, däremot finns inte EU-direktiven med.

Alla författningar beskrivs kortfattat i skriften. Beskrivningen är tillräcklig för att man skall kunna avgöra om författningen är relevant för företaget eller inte. Man slipper alltså att själv läsa igenom alla författningstexterna för att klara kravet i ISO 14001 på att känna till relevanta lagkrav. Istället kan man koncentrera sig på de lagar man behöver mer information om.

Översikten kan också användas för att leva upp till kravet i ISO 14001 om att ha en dokumenterad rutin för kontroll av att företaget uppfyller alla lagkrav. Skriften beskriver hur man arbetar fram en sådan rutin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)