JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmera roboten grafiskt

Programmera roboten grafiskt

Användarna av den grafiska programvaran Labview har fått ytterligare en modul i sin verktygslåda. Den här gången är det robottillämpningar som National Instruments siktat in sig på.
– Man kan dela in robotarna i två grupper, industrirobotar och avancerade autonoma robotar som självstyrande fordon. Med Labview Robotics siktar vi på den senare typen, de autonoma robotarna, säger Aku Wilenius på National Instruments.

Labview har under många år använts för att utvecklat program för olika typer av robotar och självgående fordon men med den nya versionen Labview Robotics 2009 ska det bli enklare. Den innehåller bland annat bibliotek för robotfunktioner liksom nya typer av sensorer och manöverdon men även grundläggande algoritmer för logiskt beteende, detektering och rörelsefunktion för robotar och autonoma fordon.

För att ytterligare förenkla för den som är ovan vid robotar har NI tagit fram ett startpaket som i mångt och mycket liknar Lego Mindstorms. Paketet innehåller en robot med motorer fyra hjul och ett antal sensorer. Hjärnan i roboten utgörs av en enkortsvariant av styrsystemsfamiljen RIO.

Men prislappen är betydligt högre än Mindstorms med sina 18 000 kronor och programlicensen på Labview Robotics gäller bara i sex månader.

Sedan måste man skaffa en riktig licens vilket kostar 20 590 kronor för den nya robotmodulen. Det förutsätter dock att man redan har en licens på själva Labview. NI erbjuder också ett nytt robotpaket som förutom Labview även innehåller moduler för robotprogrammering, FPGA-programmering och realtidstillämpningar. Det går loss på 153 000 kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)