JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Redan i december kunde Elektroniktidningen avslöja att instrumentdistributören Orbis lagt in en högre växel i Sverige (länk). Men nu är det officiellt – företaget har kompletterat agenturen för Tektronix med Keithley och Anritsu. Dessutom har Orbis rekryterat ytterligare en säljare till Stockholmkontoret och ambitionen är att ta in fler personer.
– Krisen har påverkat marknaden permanent, fler och fler kunder vill köpa sina instrument från ett och samma ställe. Nu har vi tre märken som kompletterar varandra plus att vi kan erbjuda service och kalibrering, säger Orbis koncernchef Marko Tiesmäki när han igår presenterade företagets ”Star Alliance” som han kallar instrumenttillverkarna Tektronix, Anritsu och Keithley.

Orbis grundades redan 1949 och är lite av en diversehandel inom professionell elektronik med kontor i Finland, Estland och Sverige. Förutom agenturverksamheten med test- och mätinstrument erbjuder företaget också kompletta testsystem med egenutvecklade switchsystem men även kablage och avsyningskomponenter. Liksom kalibrering och reparationer.

Av de 200 anställda finns över hälften utanför Finland.

Företaget gör nu en omstart i Sverige och tar upp strategin från 2004. Då tog Orbis över försäljningen av Tektronik test- och mätinstrument sedan företaget stängt sitt Sverigekontor. Tanken var redan då att komplettera med instrument från andra leverantörer men av olika anledningar har det dröjt fram tills nu innan planen förvekligats.

– Vi har visat att det fungerar i Finland så det ska gå bra här också, säger Marko Tiesmäki.

Han vill dock inte säga något om vilken omsättning företaget siktar på och Orbis är inte det enda företaget som tänker i dessa banor. Under fjolåret drog Testhouse Nordic igång med Agilent som flaggskepp kompletterat med diverse andra märken. Företaget har som mål att omsätta 100 miljoner kronor om två, tre år. Orbis ser också ut att få konkurrens på kompletta testsystem från Gävle där ett antal Ericssonanställda är på väg att starta ett ”testhus”.

– Vi har en fördel i att vara globala så vi kan följa med kunderna ut i världen, säger Marko Tiesmäki som arbetat tio år i Kina för Nokia.

Idag har Orbis två personer i Stockholm och en i Göteborg men ambitionen är att rekrytera fler säljare.

– Vi kan också tänka oss att samarbeta med andra parter om det är gynnsamt för verksamheten.

Orbis satsning ligger i fas med konjunkturen för test- och mätmarknaden i Sverige

– Statistik från branschföreningen visar att test- och mätmarknaden gick bra fram till april 2009, därefter saktade den in. Dock pekar kurvorna uppåt i år även om marknaden fortfarande är skakig, säger Jean-Christophe Ronzier som är chef för Stockholmskontoret.

– Sverige gick mycket bra i fjol beroende på de stora telekomföretag som finns här, säger Fredrik Nordwall på Tektronix.

Han är sedan 1 januari anställd av Tektronix och har till uppgift att ta tillbaka förlorad mark och att återskapa relationen mellan Tektronix och Ericsson (länk). Även Orbis säljer direkt till Ericsson men företaget ska i första hand bearbeta resten av marknaden förutom de allra billigaste instrumenten som går via distributörerna Elfa, Farnell och RS.

– Norden klarade sig bättre än resten av världen och nu tar byggandet av LTE-näten fart så det ser bra ut, säger Rolf Englund på Anritsu.

Orbis kommer framför allt att sälja de handhålla instrumenten i Anritsus sortiment, instrument som behövs när man bygger och underhåller mobilnät.

– Här har Orbis de rätta kanalerna så vi tror mycket på samarbetet, säger Rolf Englund.

För Keithley är samarbetet med Orbis lite annorlunda. Orbis blir företagets förlängda arm i Sverige sedan Keithley sade upp just Fredrik Nordwall i höstas.

– Vi har inte riktigt samma portfölj [inom rf-området] som de andra men vi förväntar oss tillväxt i år, säger Laurent Melin på Keithley.

I samband med att Orbis börjar sälja Keithley försvinner Instrumentcenter som försäljningskanal i Sverige.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)