JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Värdens minsta supraledare


Det går att tillverka supraledare i nanoskala. Det har forskare vid Ohio University visat, och samtidigt satt ett rekord - deras supraledare består av fyra molekylpar, med en längd av 3,5 nm en bredd under 1 nm. För att bli supraledande måste dock molekylerna kylas till 10 K.
Supraledning - möjligheten att uppnå nollresistans i ett material - har fram till nyligen antagits vara ett makroskopiskt fenomen. Men på senare tid har teorier visat att det borde förekomma även på molekylnivån, något som en forskargrupp vid Ohio Universitys institut för nanoskala och kvantfenomen under ledning av professor Saw-Wai Hla intresserat sig för.

Ett av problemen, berättar professor Hla för nyhetsbrevet physorg.com, har varit den så kallade Jouleuppvärmningen, ett fenomen som gör att metalliska ledare i nanoformat blir så varma att de smälter eftersom resistansen ökar i dem ju mindre de görs. För att komma runt det problemet använde forskargruppen syntetiserade molekyler av ett slags organiskt salt, benämnt (BETS)2-GaCl4, på en yta av silver.

Med hjälp av sveptunnelspektroskopi observerades supraledning i molekylkedjor av olika längd. Under 50 nm längd avtog supraledningen i takt med att ledarna blev allt kortare, men fenomenet kunde observeras i kedjor så små som fyra molekylpar, 3,5 nm långa och 0,8 nm breda. I experimenten, som finns beskrivna i Nature Nanotechnology, kyldes molekylerna ner till 10 K.

Framöver hoppas forskarna testa fler material i nanoskala som eventuellt kan vara supraledande vid högre temperaturer. Ambitionen på lång sikt är att kunna få fram användbara supraledare för olika tillämpningar. Tills vidare är dock metoden att få fram supraledande organiska salter som kan växa till sig på substrat ett stort framsteg i sig, konstaterar physorg.com.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)