Tongångarna hos Sveriges största komponentdistributör Arrow är likartade.
– Kunderna har vant sig, det var lite av en chock i höstas men de som är bra på att hålla koll på sina prognoser klarar situationen ganska bra även om det fortsatt är ganska långa ledtider, säger David Källberg på Arrow.
Företaget publicerar regelbundet en rapport som visar tillgången på olika komponenter från FPGA:er och styrkretsar till kablage och batterier.
Den senaste rapporten från 5 mars visar att ST Microelectronics liksom Texas Instruments har problem att leverera och för vissa produkter är det allokering som gäller. Det gäller även vissa produkter från On Semi liksom NXP.
Motsvarande dokument från EBV som publicerades i januari pekar även ut produkter från Infineon.
– Vi kan se lite allokering hos vissa leverantörer. Mest är det på halvledare. Det gör att vi kan boka, men vi får det inte bekräftat så vi vet inte när komponenterna kommer, säger Rauno Halonen på katalogdistributören Elfa.
Han påpekar dock att Elfa har årsavtal med sina leverantörer och därmed inte drabbats så hårt.
Men även om ingen vill prata om panik är det såklart ett problem för den som har prognostiserat för lågt och nu ser en ökande efterfrågan eller för den som snabbt vill tillverka några prototyper.
– Det man får hör från kunder är att de lade order i början av februari för att de behöver komponenterna i början av april. Det brukar ta 8-10 veckor, nu har de fått bekräftat i början augusti, säger Peter Berglund på komponentmäklaren Rotakorn.
En osäkerhetsfaktor är alltså att man inte riktigt kan lita på orderbekräftelser.
– Man hör många kunder som är förtvivlade, bekräftade ordrar som man har i systemet och som man vill kunna lita på, skjuts i många fall framåt flera gånger.
På kontraktstillverkaren Note ser man också problem med långa ledtider.
– Det är en av utmaningarna i vår bransch och det räcker med att man saknar en komponent för att det inte ska gå att leverera. Det gäller att ha effektiva IT-system som ger bra koll på läget och att ha duktiga inköpare som har bra relationer med leverantörerna, säger Markus Norrbom på Note Components.
Samtidigt har strävan efter att minska kapitalbindningen lett till att lagren bantats vilket i sin tur kräver exakta leveranser.
– På så vis är vi lite mer sårbara när det är brist, säger Markus Norrbom.
I vilken omfattning som de långa ledtiderna också slagit igenom i priserna råder det delade meningar om.
– Visst påverkas priset men vi köper normalt sett aldrig dyrare än vad det står i katalogen så kunderna märker oftast ingenting, säger Rauno Halonen på Elfa.
Däremot ser en del mindre aktörer möjligheten att tjäna pengar.
– Jag får en hel del kontakter från mer eller mindre seriösa aktörer som ringer och frågar om vi har problem och i så fall vilken typ av material eller tillverkare det handlar om. Sedan återkommer de efter en tid och har en lösning som kostar skjortan, säger Mats Lundin på Partnertech.
Många tillverkare passade på att justera priserna vid årsskiftet. Det var dock ganska små höjningar men däremot drar priserna på bristkomponenter iväg snabbt.
– Alla värderar det de har i lager mycket högre. Det finns distributörer som tar en dollar på webben men när man ringer och frågar så kostar det fyra dollar. De modererar utpriset i takt med efterfrågan, säger Peter Berglund på Rotakorn.
Alternativet om det inte går att få tag på en viss komponent är att ge avkall på specifikationen eller göra om designen.
– Vi försöker föreslå andra vägar men kortsiktigt skapar det merarbete. Om man inte måste ha RoHS kan man köpa blyade komponenter och en del ger avkall på kravet att komponenterna inte får vara äldre än 24 månader, säger Peter Berglund.
När utbudet är i fatt efterfrågan vågar ingen sia om. Däremot verkar alla vara överens om att det kommer att gå lika snabbt och överraskande som när ledtiderna drog iväg i höstas.
– All tillgänglig fabkapacitet är igång igen och när den väl är igång då är det bara en tidsfråga. Jag spådde förut att det skulle ebba ut efter det kinesiska nyåret men vi är inte riktigt där än, säger Mats Lundin på Partnertech.