JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon nummer ett i bilen

Tyska Infineon har petat ner amerikanska Freescale från tronen som marknadsledare inom halvledare för fordon.
Fjolåret var katastrofalt för de flesta leverantörer till bilindustrin, och halvledarbolagen var inget undantag. Enligt en färsk rapport från Strategy Analytics minskade marknaden för halvledare i fordon med 21 procent, till 14,4 miljarder dollar.

Det gick dock inte lika dåligt för alla aktörer. Infineon seglade upp som ny etta i nischen, förbi Freescale som varit herre på denna täppa under många, många år. Enligt rapporten stod Infineon 9 procent av marknaden, motsvarande 1,3 miljarder dollar.

Infineon är stor leverantör till de flesta europeiska bilfabrikat, vilket syns i dess europeiska marknadsandel på hela 13,6 procent. I USA är man tvåa efter Freescale med 7,8 procent och i Japan har man bara 2,8 procent vilket dock är bra för att vara ett icke-japanskt halvledarföretag inom fordonselektronik. Även i Asien utom Japan är man tvåa, med 8,8 procent av marknaden. Och räknas elektronik för underhållning bort säger sig Infineon faktiskt vara störst på denna marknad.

Sensorer, styrkretsar och krafthalvledare är företagets mest säljande fordonskretsar, och de används i allt från säkerhetssystem till drivlinor och manöverfunktioner. I genomsnitt innehåller varje ny bil idag cirka 25 kretsar från Infineon, varav fyra sensorer. Varannan europeisk bil - och var tredje i världen - använder en processor från Infineon för styrning av bränsleblandningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)