JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Självmord sätter fokus på arbetsvillkoren i Kina
En självmordsvåg i Foxconns jättelika fabrik i Shenzhen har gett eko i media världen över och samtidigt aktualiserat frågan om vilka villkor arbetarna som tillverkar mobiltelefoner, datorer och andra elektronikprodukter lever under.
Fabriken i Shenzhen i södra Kina har över 400 000 anställda och anses vara världens största fabrik. Där tillverkas elektronik som mobiltelefoner och datorer för företag som Nokia, Dell, HP och Apple. Även Sony Ericsson anlitar Foxconn.

– Vi jobbar med Foxconn men har inte några leveranser från fabriken i Shenzhen. Vårt arbete med Foxconn finns i Peking, säger Sony Ericssons Gustaf Brusewitz till Dagens Industri.

Hittills i år har nio Foxconnanställda i fabriken i Shenzhen tagit livet av sig. Självmorden har väckt frågan om arbetsvillkoren i fabrikerna som av vissa beskrivs som mycket hårda med långa arbetsdagar, låg lön och psykisk press. Aktivister i Hong Kong har uppmanat till bojkott av produkter från Apple för att sätta press på företagen.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal har Apple nu tagit kontakt med Foxconn för att försäkra sig om att förhållandena för arbetarna är ”säkra och värdiga”.

– Situationen får oss att ifrågasätta framtiden för Världens verkstad och den nya generationens migrantarbetare, skriver nio kinesiska professorer inom samhällsvetenskap i ett öppet brev till Foxconn enligt Dagens Industri.

I takt med att levnadsstandarden i Kina ökar får företag som Foxconn allt svårare att rekrytera nya arbetare. Det har lett till mer "frivillig" övertid, och även till att minimilönen höjts till drygt 1000 kronor i månaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)