JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ro på gatan i 100 km/h

Ro på gatan i 100 km/h

Hybridbilar behöver inte nödvändigtvis drivas av en elmotor och en förbränningsmotor. Det går också att låta mänsklig muskelkraft driva en generator som i sin tur driver elmotorn. Amerikanska Human Car kan på det viset nå 100 km/h.
Human Car (länk) ser ut lite som en roddmaskin för fyra personer på hjul. Men modellen som kallas Imagine PS, där PS står för Power Station, är faktiskt godkänd för trafik i USA. Visserligen får den bara köras i 70 km/h, men enligt företaget, HumanCar Inc, kan den lätt nå 100 km/h på släta landsvägar och åtminstone 50 km/h i uppförsbackar.

De inbyggda batterierna kan antingen laddas från ett eluttag eller via de roddmaskinsliknande handtagen. Med fyra personer ombord behövs ingen förladdning, hävdar företaget, som också säger att även en någorlunda vältränad pensionär med lätthet kan få igång bilen.

De första kommersiella Human Car ska börja säljas nästa år, för 15 500 dollar. Företaget har redan börjat ta emot beställningar för en handpenning på 50 dollar, och lovar dra igång massproduktion så fort man fått 800 sådana order. Hittills har ett drygt hundratal flutit in, enligt nyhetssajten physorg.com.

Bilarna har växelspak, kan backas, och är försedda med deformationszoner. De kommersiella varianterna ska också förses med GPS, musikanläggning och biometriska sensorer. Till en början är tanken att enbart sälja de öppna versionerna, men en täckt modell finns i planerna. Dock görs endast 110 V-versioner – några europeiska 220 V-varianter verkar inte finnas i planerna trots att det tekniskt sett knappast borde vara något större problem. Veterligen har dock inga europeiska myndigheter godkänt fordonet för vägtrafik.

Upphovsmannen och tillika bolagets vd, Charles Greenwood, började experimentera med muskeldrivna bilar redan 1968. Då kostade bensinen i USA 39 cent litern, så drivkraften var snarare att undkomma avgaser och dessutom ge föraren motion. De första versionerna drevs med cykelliknande pedaler, men Greenwood kom snabbt fram till att roddmaskinskonceptet gav bättre verkningsgrad. Enligt physorg.com har företaget en affärsplan som sträcker sig 200 år framåt i tiden, och som även innefattar mobila generatorer små nog att rymmas i en resväska.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)