JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarproduktionen i taket
Under årets andra kvartal kördes världens halvledarfabriker på drygt 95 procent av sin kapacitet. I de mest avancerade processerna var det helt fullt – de kördes med hundraprocentigt nyttjande.
Redan under årets första kvartal var nyttjandegraden i halvledarindustrin 93,5 procent, och den ökade till 95,6 procent under andra kvartalet. Det framgår av statistik från Sicas, Semiconductor International Capacity Statistics (länk).

Sicas påpekar att för de flesta ledande processer var nyttjandegraden mycket nära 100 procent. För processgeometrier från 65 nm och lägre på 300 mm kiselskivor var kapacitetsutnyttjandet mellan 98 och 99 procent.

Den stora efterfrågan på halvledare har gjort att många tillverkare för närvarande bygger ut sin kapacitet. Men utbyggnaden går inte särskilt fort – under det andra kvartalet var totalkapaciteten bara 0,9 procent högre än under det första. Och jämfört med andra kvartalet i fjol hade faktiskt totalkapaciteten minskat, om än med marginella 0,2 procent.

En stor förändring under det senaste året är att kontraktstillverkare av halvledare, så kallade foundries, har ökat sin marknadsandel markant. De har idag en kapacitet på 407 000 kiselskivor i veckan, upp drygt 40 procent jämfört med för ett år sedan, och står numera för en femtedel av världsproduktionen. De fabriker som stängts på sistone har alltså till största delen tillhört företag som producerat halvledare i eget namn. Totalt har halvledarindustrin kapacitet motsvarande 2 126 miljoner 200 mm kiselskivor i veckan.

Efterfrågan har gjort att även äldre processer utnyttjas hårt. Även för geometrier över 100 nm och kiselskivor på 200 mm var nyttjandegraden nära 90 procent.

Analytikern Bill Jewell på företaget Semiconductor Intelligence säger till tidningen EE Times att han tror att nyttjandegraden på kort sikt kommer att fortsätta öka och nå över 96 procent innan året är slut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)