JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. App för Android sänkte T-Mobile
Ett dåligt skrivet program för Android fick amerikanska operatören T-Mobiles mobilnät att gå på knäna i en hel stad förra året. T-Mobile använder incidenten som ett argument mot nätneutralitet.
T-Mobile berättar om händelsen i en skrivelse (pdf, 180 kB) till den amerikanska kontrollmyndigheten FCC, som vill skapa regler som hindrar operatörer från att selektivt gynna tjänsteleverantörer i deras nät – så kallad nätneutralitet.

Enligt T-Mobile skulle nuvarande FCC-förslag göra det svårt för operatören att ingripa mot en app som belastar nätet, eftersom operatören riskerar att ställas till svars för att ha begränsat en tjänst. En bugg i en app kan i teorin sänka ett helt mobilnät och därför måste operatören ha fria händer att ingripa, menar T-Mobile.

Androidappen ökade mobilens nättrafik med en faktor tolv. När appen plötsligt blev populär orkade T-mobils nät inte hänga med. Det akuta problemet löstes genom att T-mobil hjälpte apputvecklaren att korrigera sitt program. På sikt föranledde händelsen också att nätleverantören konstruerade om sina protokollstackar.

T-Mobile använder regleringsprotokoll för att balansera trafiken i sina nät. De kommer att behövas alltmer allteftersom abonnenternas hunger efter kommunikation växer när de skaffar Android- och Iphonemobiler, som kan göra av med 50 gånger med datatrafik än dagens genomsnittskund

Regleringsmöjligheter av trafikfloden behövs, men hotas av lagstiftning kring nätneutralitet. Allt enligt T-Mobile, som drabbats av fler besvärliga datatrafiksituationer – en gång började plötsligt Iphonemobiler dyka upp i deras nät – till slut 300 000 stycken. Mobilerna inledde något som i praktiken var ekvivalent med en överbelastningsattack när de inte kände igen sig – de var piratupplåsta och specialanpassade för tjänster i konkurrenten AT&T:s nät.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)