JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Symbian vänder åter till Nokia
I april nästa år återgår mobiloperativsystemet Symbian till att även formellt vara under Nokias kontroll. Då upphör Symbianstiftelsen att fylla rollen som samordnare för utvecklingen av Symbian.
Det avslöjade Symbianstiftelsen i en telefonkonferens i går.

Stiftelsens direktör Tim Holbrow, var noga med att påpeka att det är stiftelsen som förändras, medan alla planer för operativsystemet som sådant ligger fast.

Enligt tidningen The Register innebär omställningen att 75 av 100 anställda förlorar jobbet.

Symbianstiftelsen ska finnas kvar som administratör av licensiering av Symbian. Men det finns, igen enligt The Register, också en klar möjlighet att stiftelsen läggs ner efter april 2011.

I en intervju för en månad sedan sade Nokia att Symbian kommer att fortsätta vara öppen källkod.

I takt med att mobiltillverkare som Motorola, Sony Ericsson och Samsung har tappat intresset för Symbian, har det till sist bara blivit Nokia som envist håller fast vid Symbian.

Nokia använder det främst för enklare smartmobiler där Symbian enligt marknadsprognoser beräknas hålla en fortsatt stark ställning i flera år till. Enligt en rapport från Gartner förra månaden kommer Android att nå fram till Symbian först år 2014, då de båda kommer att ligga på cirka 30 procents marknadsandel, med Apple IOS som trea på cirka 15 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)