Alla dessa tre systemkretsar för batteribruk är byggda kring dubbel-Armkärnan Cortex A9. Orion och OMAP4 kör Linuxdistributionen Ubuntu. U8500 kör MeeGo, en Linuxdistribution från Nokia och Armkonkurrenten Intel.
Linaro är en kraftsamling från gänget kring processorfamiljen Arm. Utöver de redan nämnda finns Freescale och IBM i konsortiet. Syftet är att investera mer resurser i utvecklingen av Linux för Armprocessorer.
Om du vill bli guldmedlem måste du hosta upp en miljon dollar och minst tio heltidstjänster. Reglerna tycks ha följts: Linaro, som formerades i juni, bärs idag upp av sjuttio heltidsutvecklare. Snart kommer de att vara 100 stycken.
Linaro hoppas locka fler medlemmar. Idag ligger fokus på mobiltelefoner – ett område där Arm har en dominerande ställning. Medlemmarna är de stora tillverkarna av Armprocessorer för mobiler, minus Qualcomm och Nvidia.
Närmare bestämt ligger fokus på processorerna Cortex A8, A9 och A15. Exempelvis saknas i gruppen kinesiska Rockchip och amerikanska Marvell, som använder Arm9 respektive sin egen Armversion i Androidsystemkretsar.
IBM, som tillverkar Armprocessorer i sina kiselsmedjor, är medlem i Linaro. Nokia, Ubuntu och Google är aktiva i Linaro, trots att man saknar medlemskap.
Konsortiet vill nu växa till områdena fordon och tv-boxar. Dessutom hoppas man kunna rekrytera fler medlemmar, exempelvis Apple och RIM.
Det finns idag tre arbetsgrupper på Linaro. En för verktyg, en för energiekonomi och en för Linuxkärnan. Nästa år startas arbetsgrupper för acceleration av grafik och multimedia.