JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Armgäng visar styrka
linaroLinuxkonsortiet Linaro gör sina första demonstrationer på Arm Technology Conference idag i Santa Clara.
När Samsung visar upp sin Orionprocessor på konferensen är demonstrationsprogrammen konstruerade med verktyg från Linaro. Detsamma gäller Texas Instruments demonstration på OMAP4 och ST-Ericssons demonstration av mobilplattformen U8500.

Alla dessa tre systemkretsar för batteribruk är byggda kring dubbel-Armkärnan Cortex A9. Orion och OMAP4 kör Linuxdistributionen Ubuntu. U8500 kör MeeGo, en Linuxdistribution från Nokia och Armkonkurrenten Intel.

Linaro är en kraftsamling från gänget kring processorfamiljen Arm. Utöver de redan nämnda finns Freescale och IBM i konsortiet. Syftet är att investera mer resurser i utvecklingen av Linux för Armprocessorer.

Om du vill bli guldmedlem måste du hosta upp en miljon  dollar och minst tio heltidstjänster. Reglerna tycks ha följts: Linaro, som formerades i juni, bärs idag upp av sjuttio heltidsutvecklare. Snart kommer de att vara 100 stycken.

Linaro hoppas locka fler medlemmar. Idag ligger fokus på mobiltelefoner – ett område där Arm har en dominerande ställning. Medlemmarna är de stora tillverkarna av Armprocessorer för mobiler, minus Qualcomm och Nvidia.

Närmare bestämt ligger fokus på processorerna Cortex A8, A9 och A15. Exempelvis saknas i gruppen kinesiska Rockchip och amerikanska Marvell, som använder Arm9 respektive sin egen Armversion i Androidsystemkretsar.

IBM, som tillverkar Armprocessorer i sina kiselsmedjor, är medlem i Linaro. Nokia, Ubuntu och Google är aktiva i Linaro, trots att man saknar medlemskap.  

Konsortiet vill nu växa till områdena fordon och tv-boxar. Dessutom hoppas man kunna rekrytera fler medlemmar, exempelvis Apple och RIM.

Det finns idag tre arbetsgrupper på Linaro. En för verktyg, en för energiekonomi och en för Linuxkärnan. Nästa år startas arbetsgrupper för acceleration av grafik och multimedia.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)