JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hjärnäpple till motorprofessor
Ångströmstatyetten Hjärnäpplet gick i år till Stefan Johansson, professor på Uppsala universitet och medgrundare av företaget Piezomotor som utvecklar extremt små piezoelektriska motorer.
Hjärnäpplet tilldelas den forskare på Uppsala universitet som under åren fram till idag använt sig av innovationssystemets olika delar och dessutom har en hållbar affärsidé.

I år är det Stefan Johansson som får äran att ta emot Hjärnäpplet. Han är professor och en av hjärnorna bakom teknikföretaget Piezomotor som gör mikromotorer som bland annat används i medicinteknisk utrustning och värmekameror. Företaget, som grundades 1997, har idag egen produktion, cirka 30 anställda och uppåt 50 beviljade patent eller pågående patentansökningar.

Stefan Johansson disputerade 1988 vid avdelningen för tillämpad materialvetenskap på Uppsala universitet och blev sedan professor vid Ångströmlaboratoriet. Han har fortfarande kvar sitt kontor på Ångström där han arbetar parallellt med sitt ansvar för forskningsavdelningen på Piezomotor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)