JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bugg kostar Intel 5 miljarder
Intel har hittat en bugg i en stödkrets till processorn Sandy Bridge. Problemet kommer att kosta företaget 700 miljoner dollar, närmare 5 miljarder kronor.
Ett konstruktionsfel i en stödkrets, kallad Cougar Point, gör att SATA-portarna i vissa chipsset kan försämras med tiden, vilket påverkar både prestanda och funktion hos exempelvis DVD-spelare och hårddiskar, konstaterar Intel. Det rör sig om chipsset för persondatorer med de senaste processorerna från företaget, de fyrkärniga Core i5 och Core i7, även kallade Sandy Bridge. Själva processorkärnorna berörs dock inte.

Kretsarna har levererats sedan 9 januari, men igår stoppade Intel alla leveranser. Företaget säger att man har en lösning, implementerad i kisel, och har börjat producera korrekt fungerande kretsar. Dessa ska nu ut i provexemplar till kunderna, och volymproduktionen ska åter vara i full gång i april.

Ett mindre fel, kan tyckas, men likväl mycket dyrt. Intel räknar med uteblivna intäkter i storleksordningen 300 miljoner dollar under årets första kvartal. Därtill kommer kostnader för att ta fram en lösning, materialkostnader och kostnader för att ersätta felaktiga kretsar som redan levererats. Totalt räknar Intel med att slutnotan landar på 700 miljoner dollar, närmare 5 miljarder kronor.

Intel kan dock trösta sig med att 1,4 miljarderdollarsköpet av Infineons division för mobilkretsar igår blev verklighet, och att man nu har 3 500 nya anställda. Det köpet beräknas enligt analytiker framöver ge omkring 500 miljoner dollar i nya intäkter.

År 1994 drabbades Intel av den så kallade Pentiumbuggen, vilken enligt Intels redovisning kostade företaget 475 miljoner dollar.

Anandtech har tekniska detaljer om felet, som sägs bero på en underdimensionerad transistor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)