JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. MSB varnar för antivirus för smartphones

Angry BirdMSB varnar för antivirus för smartphones

Programmet som skulle skydda smartmobiler från datorvirus planterar själv in så kallad fientlig programvara. Det hävdar en kanadensisk säkerhetskonsult. Svenska Myndigheten för Samhällsskydd och IT-beredskap (MSB) tar larmet på allvar.
Den här ”nyheten” var Elektroniktidningens aprilskämt den 1 april 2011 /redaktionen
Antiviruset finns i appar för Iphone, Ipod, Symbian och Android. Tillverkaren, brittiska Pandemrix, hävdar att det handlar om ett falsklarm, och uppmanar sina kunder att inte avinstallera antivirusprogrammet.

– Under vissa omständigheter kan vårt program störa mobilens funktion. Men effekterna är begränsade, säger företagets pressansvarige Kline Smith.

Han varnar användare från att avinstallera programmet.

– Vi skyddar mot mobilviruset IOS/H1N1-A (som i ”Apple”) som har omfattande spridning och betydligt allvarligare konsekvenser.

Smartphoneanvändare har rapporterat på sociala forum att deras smartphonar plötslig gått i sleep mode. De har satt det i samband med det brittiska antivirusprogrammet.

I Sverige avråder Myndigheten för samhällsskydd och IT-beredskap (MSB) från installation av Pandemrix på Apples musikspelare Ipod Mini och Nano, med hänvisning till en riskalanys från finska antivirusmyndigheten THL som säger att småmodeller är en riskgrupp.

– 60 finska Ipod Nano har rapporterats att spontant gå ner i sleep mode, och av dessa hade 52 installerat Pandemrix.

IOS/H1N1-A är en mutation av det biologiska viruset H1N1, som drabbade världen år 2009 i form av svininfluensan. Viruset spred sig i somras från fåglar till svin via den populära gaming-appen Angry Birds. Det var efter det utbrottet som kanadensiska Pandemrix lanserade den första antivirus-appen för smartphones, som MSB nu varnar för.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)