JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atom byter arkitektur 2013
Intels lågenergiprocessor Atom har haft samma arkitektur sedan den lanserades 2008. Nästa vecka, på ett analytikermöte, väntas företaget berätta om en ny arkitektur, kallad Silvermont som ska finnas i volymer år 2013.
Det är tidningen Cnet News som säger sig ha fått förhandsinformation från branschkontaker med insyn i Intels planer. Också sajten Anandtech berättar samma nyhet, och med fler detaljer.

Intel kommer att släppa fler Atom-processorer i den gamla arkitekturen innan det är dags att skifta arkitektur till Silvermont, som kommer att tillverkas i 22 nm. Processorfamiljen Atom har hittills tillverkats i 45 nm och tar snart steget till 32 nm i konstruktionen Cedar Trail.

Sajten Anandtech påpekar att Intels processteknik tri-gate i 22 nm vad gäller energisnålhet kommer allra mest till sin rätt ju lägre spänningen blir och att detta därmed  kommer att gynna Atom mer än Ivy Bridge – Intels pc-processor som ska masstillverkas i 22 nm tri-gate under 2012.

Enligt Anandtech kommer Intel att från och med Silvermont börja släppa nya arkitekturer av Atom vartannat år, som företaget gör med sina pc-processorer.

Anandtech tar sig också friheten att gissa att Silvermont kommer att exekvera instruktioner out-of-order och att den kommer att släppas både som dubbel- och fyrkärna på enkelchip.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)