JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 1 juni 2020 VECKA 23

NoveldaNorsk impulsradar prisad av Frost & Sullivan

Det norska uppstartsföretaget Novelda, som utvecklat en mycket liten och effektsnål impulsradar i CMOS-teknik, har tilldelats analyshusets Europeiska innovationspris för radarsensorer. Tekniken kan användas i allt från medicinska tillämpningar där man övervakar patientens andning eller mäter vätskeinnehåll i lungorna till att mäta snödjupet i i skidbacken eller leta efter jordbävningsoffer.
- Vi träffar ofta ledande teknikexperter och stora multinationella företag som knappt kan tro att det är möjligt att göra en sådan produkt. Faktiskt är vi de enda som lyckats implementera en radar på det här sättet, säger företagets vd Dag T. Wisland i en artikel från det norska forskningsrådet som stöttat utvecklingsarbetet.

Novelda knoppades av år 2004 från Universitet i Oslo för att kommersialisera forskning kring impulsradarteknik. En impulsradar skickar ut en mycket kort puls vilket skapar en elektromagnetisk våg med mycket stort frekvensinnehåll. Tekniken går ofta under förkortningen UWB, Ultra Wide Band. I Noveldas fall ligger pulslängden runt 1 ns vilket ger ett frekvensinnehåll på flera gigahertz.

Olika material har dock olika utbredningshastighet för de elektromagnetiska vågorna så beroende på tillämpning får man skräddarsy frekvensinnehållet. Novelda har därför olika modeller med frekvensband från 1 GHz upp till 10 GHz.

Räckvidden är upp till 60 meter och noggrannheten i mätningarna kan bli så bra som några millimeter.

Företaget har 20 anställda i Oslo och i Telemark som implementerat pulsradartekniken i en CMOS-krets med både sändare och mottagare. Kretsen ansluts till två antenner, en för sändning och en för mottagning. Den mottagna signalen samplas med 512 punkter som sedan medelvärdesbildas med äldre sampel. Resultatet blir att man kan se reflexer som annars ligger under brusgolvet.

Kretsen har två miljoner transistorer och upptar en yta av 2x2 mm. Kapseln 5x5 mm och av typen QFP.

Radarn finns i två varianter. En för Europa på 6,0 till 8,5 GHz och en för de amerikanska banden 0,7 till 2,4 GHz och 3,1 till 5,6 GHz. Effektförbrukningen är extremt låg, bara 113 mW i aktivt läge och 27 mW i viloläge.

För den som vill testa tekniken finns tre olika utvärderingskort som förutom radarkretsen också innehåller antenner och mjukvara.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)