JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill sätta ögon på maskinerna

Vill sätta ögon på maskinerna

Embedded Vision Alliance är en nystartad branschförening som vill öka användningen av visionteknik (att utvinna meningsfull information ur en stillbild eller en video) i inbyggda system. Bland frontfigurerna syns FPGA-jätten Xilinx och konsultföretaget BDTI.
Microsoft Kinetic är ett bra exempel på vad det går att åstadkomma med ett visionsystem. Kinetic har dessutom slagit alla försäljningsrekord och är efter ett par månader upp i 10 miljoner sålda enheter. En svensk framgångssaga på området är Axis med sina digitala övervakningskameror, men annars brukar kamerateknik anses som mycket beräkningskrävande och svårt att implementera i inbyggda system.

Det här vill den nybildade alliansen förändra så att tekniken sprids till nya områden. För att nå dit har Embedded Vision Alliance (EVA) dragit igång en webbplats (länk) där man hittar vitpapper, bloggar, videoklipp och olika demonstrationer som kan fungera som vägledning för den som funderar på att addera en kamera till sitt inbyggda system.

– Visionsystem kan addera stort värde till många produkter inom områden som medicinteknik, fordon, konsumentområdet, industri och rymd. Bland annat kan vi se att rörelsebaserade användargränssnitt kommer att adderas till en rad system där inmatningen är en flaskhals idag – som smartmobiler – eller i system där det är att föredra att inte ha fysiska gränssnitt – som medicinsk utrustning. Dessutom förväntar vi oss att få se helt nya produkter som baseras på kostnadseffektiva visionsystem. Bland annat kommer det visionbaserade säkerhetssystem i dyrare bilar, sägger Jeff Bier på BDTI i ett pressmeddelande.

Förutom BDTI och Xilinx är följande företag medlemmar i föreningen: IMS Research, Analog Devices, Apical, Avnet, Ceva, Cognivue, Freescale, Mathworks, National Instruments, Nvidi, Texas Instruments, Tokyo Electron Device, Ximea och XMOS.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)