JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Visst vill ungdomar bli ingenjörer

Att unga svenskar skulle vara ointresserade av teknik och ingenjörsutbildning är en myt. Det menar The Mathworks som i en enkät fått svaret att 6 av 10 ungdomar kan tänka sig att bli ingenjör.
Teknikområdet är det område som flest ungdomar skulle vilja utbilda sig inom. Hela 33 procent angav teknik som favoritområde, jämfört med 24 procent för samhällsvetenskap och 17 procent från humaniora. Hela 72 procent av ungdomarna är intresserade eller mycket intresserade av teknik. Och 59 procent av de tillfrågade sa att de kan tänka sig att bli ingenjör.

Det är några av resultaten från den attitydundersökning som programvarubolaget The Mathworks låtit genomföra. Företaget, som är mest känt för sina beräkningsprogram Matlab och Simulink, har frågat 1027 svenskar mellan 15 och 25 år om deras inställning till teknik och ingenjörsyrket.

– Det ser lovande ut för framtiden. Unga svenskar visar på stort teknikintresse, och många kan också tänka sig att bli ingenjör. Resultatet av undersökningen är upplyftande, kommenterar Yngve Nygren som är Mathworks nordenchef.

Av de tillfrågade angav 55 procent att roliga och intressanta arbetsuppgifter är det viktigaste skälet att bli ingenjör. Bra lön angavs som huvudskäl av 27 procent, och goda karriärmöjligheter av 11 procent. De flesta tillfrågade tyckte att den utbildningsort som ligger närmast hemmet verkar bäst.

På frågan vilken svensk ingenjör som är ungdomarnas favorit hamnade Alfred Nobel i topp, följd av Lars Magnus Ericsson, Christer Fuglesang, Ruben Rausing och Håkan Lans.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)