JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk röntgenteknik säljs till utlandet

Linköpingsbolaget Sectra släpper iväg sin verksamhet för digital mammografi till nederländska Philips. Tekniken – som ursprungligen utvecklades på KTH – säljs nu för 57,5 miljoner euro.
Det är bolaget Sectra Mamea, som utvecklar det digitala mammografisystemet Microdose Mammography, som nu säljs till Philip som tillhör världsledarna inom detta teknikområde. Den svenska verksamheten omsatte 127 miljoner kronor i fjol och cirka 110 personer berörs av affären.

Det speciella med Sectra Mameas mammografisystem är att röntgenbilderna är tydliga trots att stråldosen är låg, lägst i världen enligt företaget. Hemligheten ligger i en röntgendetektor som räknar varenda foton.

– Vår Microdose-teknik kommer nu att spara ännu fler kvinnoliv eftersom den kommer att spridas mycket snabbare runt om i världen genom Philips omfattande distributionsnät, säger Jan-Olof Brüer, vd på Sectra, i ett pressmeddelande.

Mannen bakom den digitala mammografitekniken är Mats Danielsson, professor i fysik vid KTH. Han startade företaget Mamea Imaging tillsammans med en forskargrupp på KTH och Sectra för 12 år sedan. Fem år därpå köpte Sectra det lilla utvecklingsbolaget, som sedan dess utgjort Sectra Mamea i koncernen och nu alltså säljs vidare till Philips.

Philips betalar 57,5 miljoner euro för den svenska tekniken, men det finns möjlighet till ytterligare köpeskilling på som mest 12,5 miljoner euro förutsatt att vissa villkor infrias inom fem år efter tillträdesdagen. Tillträde väntas ske under tredje kvartalet i år.

Elektroniktidningen intervjuade Mats Danielsson år 2007 (länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)