JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första certifieringen för kinesiska gränssnittet

DiivaFörsta certifieringen för
kinesiska gränssnittet

LG Electronics släpper den första teven med certifierat stöd för Diiva, som överför video, audio, Ethernet och USB över upp till 25 meter ethernetkabel.
LG:s teve LG 42LW6600 är utrustad med gränssnittet Diiva och är enligt LG den första apparat som klarat certifieringstesten. Anledningen till att detta händer just nu är att certifieringsförfarandet just inletts – LG är först i raden.

Bakom standarden Diiva ligger huvudsakligen kinesiska elektroniktillverkare: Changhong, Haier, Hisense, Konka, Panda, Synerchip,  Skyworth och SVA – plus vietnamesiska TCL. Senare har också Samsung, Sony och LG anslutit sig – den sistnämnda bara för en månad sedan.

Den primära användningen av Diiva är som videogränssnitt, alltså i konkurrens med protokoll som HDMI och Displayport.

Som jämförelse är HDMI en amerikansk teknik med stöd av japanska tevetillverkare plus nederländska Philips, medan Displayport härstammar från PC-världen, det vill säga HP, AMD, Dell, med flera huvudsakligen amerikanska företag.

Ett genomslag för Diiva skulle med andra ord betyda att asiatiska företag kommer undan licenskostnader och certifieringskostnader till amerikanska och europeiska företag. Under 2011 kommer det totalt att skeppas cirka 630 miljoner apparater med HDMI och cirka 80 miljoner med Displayport.

Diiva (Digital Interactive Interface for Video & Audio) demonstrerades för första gången år 2008. Den är inte tänkt att bära enbart video, utan också USB, Ethernet, audio och matningsström, utöver kontrollkommandon. Av det skälet kan tekniken jämföras med Intels Thunderbolt (som blandar Displayport och PCI Express) eller med PCI Express över kabel. En skillnad är att Thunderbolt kommer från pc-världen och Diiva audio-videovärlden.

En enda diivaförbindelse skulle i en exempeltillämpning kunna ersätta två hdmi-, två audio-, en nätverks- och en USB-anslutning.

Precis som logotypen antyder är standarden dubbelriktad. Den stöder kommunikation över flera kanaler samtidigt på sammanlagt 14,4 Gbit/s och använder Cat6-kabel (liksom Ethernet) men med ett eget kontaktdon. diivadonDiiva kan överföra upp till 13,5 Gbit/s okomprimerad video.

En alternativ kompaktare förbindning för mobiltelefoner är under utveckling.

Diiva Compliance Test Specification 1.0 beskriver tester, processer och utrustning som ska användas vid verifieringen av att en produkt uppfyller Diiva och har rätt att bära standardens logotyp. Utöver teveapparater kan Diivacertifiering idag erhållas för videospelare, växlar, adapters och kablar.

De första Diivastämplade produkterna väntas dyka upp på butikshyllorna i år. Tidigare hade de utlovats till hösten 2009.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)