JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enrad får knapp miljon för effektiv kyla
Boråsföretaget Enrad utvecklar ett smart kylsystem för livsmedelsbutiker som påstås kunna sänka energiförbrukningen med upp till 35 procent jämfört med dagens alternativ. Nu får företaget 970 000 kronor i stöd av Energimyndigheten för att verifiera tekniken.
Andelen kylda och frysta livsmedel i våra matbutiker ökar framöver. Därför är det viktigt att det utvecklas teknik som minskar livsmedelsbutikernas bidrag till växthuseffekten. Så resonerar Energimyndigheten när den nu stöder uppstickaren Enrad med ett villkorslån.

Enrads lösning består av två delar, dels ett avancerat styrsystem och dels ett modulbaserat vätskekylaggregat. Styrsystemet, som är patenterat, reglerar kompressorerna, cirkulationspumpar och kylmedelfläktar så att de hela tiden arbetar optimalt och anpassar kylanläggningarna efter det verkliga behovet. Företaget menar att deras lösning har potential att minska energiförbrukningen med 35 procent i morgondagens kyldiskar.

Energimyndigheten lägger ribban lite lägre.

– Målet är att spara 25 procent energi jämfört med befintliga kylanläggningar, säger Heléne Axelsson på Energimyndigheten.

Pengarna från Energimyndigheten ska användas för att verifiera driftsäkerheten och energibesparingen hos kylsystemet. Det ska göras i en referensinstallation i en Willysbutik i Länna söder om Stockholm. Att skapa underlag för Enrads affärsutveckling ingår också i konceptet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)