JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det blåser snålt kring RIM
"Sälj era patent. Eller hela bolaget. Och sparka ett par chefer". Det budskapet har Blackberrys skapare, kanadensiska RIM, Research in Motion, fått av en av sina större ägare.
Kraven kommer från investeringsbolaget Jaguar Financial, en kanadensisk bank i media beskriven som "specialist på att köpa in sig i underpresterade och undervärderade företag". Jaguars vd Vic Alboini säger att han har stöd från andra investerare som tillsammans äger nära 5 procent av RIM.

Enligt Jaguar sköts bolaget idag inte till fördel för ägarna. Dessa skulle få ut mer av sin investering om RIM sålde sin patentportfölj, alternativt sålde hela bolaget. Banken karaktäriserar RIM som "kroniskt underpresterande" och menar att beslutade strategier försenats upprepade gånger, vilket lett till att RIM "misslyckats med att ta fram de mobiler som uppfyller kraven hos dagens dynamiska konsumenter".

Den nuvarande ledningen är en stark orsak till problemen, menar banken. Inte minst ledningsstrukturen med dubbla vd:ar och dubbla styrelseordföranden måste förändras, anser Jaguar.

– Tillståndet är inte acceptabelt, och företaget kan inte sitta stilla. Det är hög tid för omfattande förändring. Företagsledningen måste ta tag i tyglarna och maximera aktieägarvärdet innan mer marknadsvärde går förlorat, säger Vic Alboini till nyhetsbrevet Cellular News.

RIMs aktiekurs har närapå halverats sedan årsskiftet. Bolaget tappar andelar på mobilmarknaden och har gått från fjärde till sjätte plats på listan över världens största mobiltillverkare (länk). Tidigare i år beslöt RIM att sparka 2 000 medarbetare. I maj tvingades företaget därtill återkalla 1000 exemplar av sin läsplatta Playbook (länk). Noterbart är också att RIM i december i fjol köpte det svenska mobilbildsföretaget TAT, The Astonishing Tribe, med 175 anställda (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)