JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HTC stämmer Apple med googlepatent
Nio patent från Google – inköpta förra veckan – är ny ammunition för androidtillverkaren HTC i dess patentstrid mot Apple. HTC sätter in dem i två av de redan pågående processerna, och i en ny process. Vi berättar vad patenten gäller.
Här är länkar till de sju nyinköpta patenten. Du känner kanske igen några av dem från din egen smartofon.
  • 6,473,006 – förstora olika tangenter för att hjälpa användaren hitta nästa
  • 6,708,214 – snabbtangenter för textfragment som ”.org” och ”http://” till webbadresser
  • 6,868,283 och 7,289,772 – poppa upp en ruta som visar exempelvis att någon ringer, och ge möjlighet att svara – allt utan att avbryta en app som körs
  • 7,020,849 – ändra dynamiskt vilken info som visas på olika ytor för att effektivare utnyttja ytan i en liten skärm
  • 5,418,524 – uppgradering av mjukvara via mobilnät
  • 5,630,152 – ett master-slaveprotokoll
  • 5,630,159 – växla mellan inställningar lagrade lokalt och i en server
  • 5,302,947 – ett protokoll för att välja ut en programversion kompatibel med en viss dator, för att sedan överföra detta program till datorn

Källa: Florian Müller, Bloomberg, USPTO
Patenten kan användas för att bygga användargränssnitt för mobiltelefoner, för att administrera mjukvara och för kommunikation mellan mobiler och datorer.

Men framför allt kan patenten användas som vapen.

I olika kombinationer sätter nu HTC in dem mot Apple på tre fronter: i en pågående process i den amerikanska handelskommissionen ITC och i en pågående och i en ny process i den amerikanska delstaten Delaware.

Google har införskaffat patenten från olika håll och har själv ägt dem i mindre än ett år.

HTC var det första företaget att släppa en mobiltelefon med Googles gratisoperativsystem Android, som är konstruerat för att tävla i användarvänlighet med Apple IOS och optimerat för att exponera annonser från – och ge inkomster till – Google.

– HTC:s egen patentportfölj är svag och har än så länge inte haft kraft nog att tvinga Apple att göra upp om korslicensering, kommenterar IP-rådgivaren Florian Müller köpet.

Flera av patenten har varit handelsvara och har gått från hand till hand. De utfärdades ursprungligen till Motorola, Openwave och Palm. Patent nummer 6,473,006 skrevs av företaget Phone-com och  licenserades till Openwave. Därefter såldes det till franska Purple Labs som sålde det till Myriad som sålde det till Google som i förra veckan – den 29 augusti – sålde det till HTC.

HTC refererar till patenten som ”sina uppfinningar”.

– HTC kommer att fortsätta skydda sina patenterade uppfinningar från intrång från Apple till dess att dessa intrång upphör, sade en talesperson för företaget igår.

– Konkurrenter ska skapa sin egen unika teknik, inte stjäla vår, svarade Apple, som i sin tur stämmer HTC för intrång i applepatent i flera olika processer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)