JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengaregn över unga forskare i Sverige

Pengaregn över unga forskare

Det europeiska forskningsrådet (ERC) har beviljats cirka 480 unga europeiska forskare bidrag värda upp till 2 miljoner euro vardera under den kommande femårsperioden. Sammanlagt får 15 forskare i Sverige pengar. Danica Kragic, professor på KTH inom datorseende och robotik, är en av tre på KTH.
Projektet Flexbot som Danica Kragic nu får EU-bidrag för syftar till att utveckla av datorseendebaserad förståelse av den mänskliga handens rörelser.

– Forskningsmässigt sett vill vi skapa nya tankesätt inom ett område som traditionellt sett har fötts ur mekanik och modeller av kroppar, utan att hittills ta hänsyn till optimal design. Teknologiskt sett ska vi skapa metoder för bedömning av ny robotdesign och proteshänder, säger hon.

Hennes två kollegor på KTH som också fått forskningsbidrag är Frank Niklaus och Jakob Nordström. Frank Niklaus arbetar med temat ”New paradigms for MEMS & NEMS integration” vilket handlar om nya tillverkningsmetoder för mikro- och nanostrukturer, medan Jakob Nordström jobbar med att förstå hur man så effektivt som möjligt kan bevisa logiska formler med hjälp av datorer.

– Det kanske kan låta torrt och teoretiskt, men lite överraskande är det så att många problem inom fysik, kemi, biologi och andra vetenskaper kan lösas genom att räkna på logiska formler. Det används exempelvis vid konstruktion av datorkomponenter och tekniska system där man måste vara helt säker på att allt blir rätt, säger Jakob Nordström.

Av de 12 övriga forskarna i Sverige som får ta emot ERC-stöd är tre knutna till Karolinska Institutet och lika många till Lunds universitet, två är knutna till Stockholms universitet liksom till Uppsala Universitet medan Göteborgs Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet har varsina forskarkandidat.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)