JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft spolar Flash
Webbläsaren i Microsofts kommande gränssnitt Metro stöder inte insticksmoduler, som Flash och Java. Den som vill se flashanimeringar knuffas ut till en alternativ webbläsare.
Microsoft slänger ut webbspråket Flash från webbläsaren, liksom Apple gjort i sitt operativsystem IOS för pekplattor och smartofoner.

Flash används främst för att visa annonser och är en av de flitigast använda insticksmodulerna i din webbläsare.

Den tekniska bakgrunden till Apples och Microsofts agerande är att den funktionalitet som ges av Flash och andra insticksmoduler blir alltmer redundant i och med att nya standarder gör webbläsarspråken HTML och Javascript allt mer uttrycksfulla.

Flash är ett format som ägs av företaget Adobe och webbläsare och operativsystem har varit beroende av detta företags goda vilja för att få ett bra stöd för flashkod.

En annan fördel med att rensa bort plugins, enligt sajten Technologizer, är att det medför ökad säkerhet, ”de flesta säkerhetsproblem på webben är ett resultat av att angriparen har hittat en bakväg in i din datorn via en bugg i en plugin”, skriver sajten.

Plugins kastas ut från den webbläsarversion som används när Windows 8 körs i det pekanpassade gränssnitt som kallas Metro. Den som vill se en plugin på en webbsida hänvisas till webbläsaren i det skrivbordsgränssnitt som också finns i Windows 8.

Enligt Microsoft ökar säkerhet, batteritid, stabilitet och användarens integritet, när insticksmodulerna rensas bort. Företaget påpekar också att insticksmodulernas egna användargränssnitt stör användarupplevelsen genom att de avviker från Metros eget gränssnitt.

Adobe har redan känt vart vindarna blåser och lanserade i mars ett animeringsverktyg som genererar HTML-kod istället för flashkod.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)