JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adobe kapitulerar för HTML5

WallabyAdobe kapitulerar för HTML5

Adobe lanserar ett verktyg som skapar animeringar kodade i webbstandarden HTML5 – som är en direkt konkurrent till Adobes eget format Flash.
Programverktyget Wallaby konverterar animeringar i Adobes format Flash till HTML. Syftet är att ge framför allt annonsmakare en möjlighet att konstruera en enda annons som kan återanvändas både på plattformar som stöder flash och på plattformar som inte stöder flash – som Apple Ipad och Iphone.

Wallaby konverterar flashfiler till HTML version 5, som stöds i bland annat webbläsarna Chrome och Safari. Verktyget är optimerat för att ge bra resultat för Iphone och Ipad. Den första versionen av Wallaby saknar stöd för bland annat filmer, ljud och programspråket ActionScript.

Adobe har idag i praktiken monopol på intressanta animeringar på webben. Det är Adobe som säljer verktygen för att producera Flash.

Adobes verktyg är dessutom dyra vilket fått som konsekvens att det framför allt är professionella användare som producerar animeringar på webben, främst annonser. Detta i kontrast mot de öppna webbstandarderna som gjort att vem som helst kan utveckla webbsidor med hjälp av billiga eller fria verktyg.

Den nya webbstandarden HTML5 utmanar flashmonopolet genom att utöka webbspråket HTML med teknik för grafik och animering.

Apple har hjälpt till att skapa uppmärksamhet för alternativa metoder att göra animeringar genom att bojkotta Flash på Ipad. Detta trots att Apple betalar ett  pris i form av att flashmaterial på webben, som exempelvis video, har blivit icke åtkomligt.

Nyheten om Wallaby beskrivs på två motsatta sätt runtom på webben.

Den ena synvinkeln är att verktyget är ett finurligt knep från Adobe för att komma runt Apples bannlysning av Flash. Wallaby beskrivs om ett sätt att smyga in Flash på Iphone och Ipad under Apples radar.

Den andra synvinkeln – som i denna artikels rubrik, att ”Adobe kapitulerar" – är att Adobe med Walllaby erkänner att HTML5 blivit för stort för att ignorera. Och att det till och med lönar sig mer för Adobe att stödja formatet än att motarbeta det.

Adobes egen kommentar är att företaget står ovan käbblet om plattformar.

– Adobes uppgift är att hjälpa dig lösa problem. Inte att hänga upp sig på att ställa den ena eller andra tekniken mot varandra, skriver Adobes mobilproduktchef John Nack på sin blogg.

Det tror Erick Schonfeld på tidningen Techcrunch inte alls på.

– Allt som Adobe gör har som syfte att förlänga livstiden på det dyra arvegodset Flash.

– Det enda som verktyget Wallaby kommer att medföra är att webben översvämmas av HTML5-animeringar och -spel som är ännu sunkigare än de flashanimeringar som de bygger på, skriver Erick Schonfeld.

Wallaby är inte det första tecknet på att Adobe tar HTML5 på allvar. Företaget är aktivt i HTML5-utvecklingen och har släppt HTML5-stöd också i andra verktyg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)