JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel: Många år till optisk Thunderbolt
Koppar kommer att duga i kabeln i Intels datalänkteknik Thunderbolt länge än. Det är det senaste budet från Intel. En optisk bärare – som det ursprungligen var tänkt – ligger flera år i framtiden.
Budet kommer från Dadi Perlmutter, chef för arkitekturgruppen på Intel.

Länge var det meningen att datalänken Thunderbolt – som samlar Displayport och PCI Express i en enda port – skulle använda en optisk fiber som ledare. Lösningen skulle bygga på Intels forskning inom fotonik. Men till sist visade testerna att koppar var kostnadseffektivare. Idag finns Thunderbolt endast med kopparkablar, även om gränssnitten i den utrustning som släpps även idag är utformade för att vara framåtkompatibla med eventuella kommande fiberkablar – konverteringen till och från ljus sker enligt protokollet finurligt nog inuti kontaktdonet.

Elektroniktidningens tidigare artiklar ger nyttig bakgrund till denna nyhet.

• (28/9 2009) Intel ersätter kopparkabel med optisk fiber 
(16/2 2011) Light Peak både över ljus och koppar
(25/2 2011) Allt om Thunderbolt, tidigare känt som Light Peak
• (28/6) Sony lanserar Light Peak över fiber
Thunderbolt över fiber skulle ge bättre prestanda – på långa avstånd ojämförligt bättre prestanda – men det finns helt enkelt ingen tillämpning ännu där lösningen anses vara värd priset.

Idag är det endast Apple som använder Thunderbolt i datorer och företagets kombinerade bildskärm och dockningsstation med Thunderbolt har just släppts. Acer och Asus kommer att släppa bärbara pc-datorer med Thunderbolt under 2012.

Sony har tidigare annonserat en kommande bärbar dator som faktiskt skulle använda optisk Thunderbolt. Perlmutters uttalande sätter nu ett frågetecken bakom detta.

På mässan IDF visades ett halvdussin externa enheter med Thunderbolt. Tillämpningarna var professionell videobearbetning och datalager. Två företag visade upp generella adaptrar: Belkin visade en burk som förvandlar Thunderbolt till en kombination av Displayport, Gigabit Ethernet, USB och Firewire. Magma visade en adapter med tre PCI Express 2.0-portar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)