JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel anpassar webbspråk för multikärnor
En version av webbspråket Javascript som kan dra full nytta av multikärnor. Det projektet presenterar Intel på sin utvecklarmässa IDF.
Om webbläsaren ska ta över mer av programkörningen datorerna, så måste webbläsarens programspråk kunna dra effektiv nytta av multikärnor. Det är utgångspunkten för Intels projekt River Trail.

Problemet är att webbläsarens programspråk – som heter Javascript – inte är konstruerat för tunga beräkningar eller för parallell programmering. Intel försöker nu reparera denna brist i efterhand. Det som Intel vill stödja är så kallad dataparallellism – när en stor mängd data ska utsättas för en gemensam bearbetning.

Utökningen av Javascript kallas ”Parallell JS”. I demonstrationer visar Intel hur Javascript klarar av att skala om en bild och göra en fysiksimulering. Prestanda blir rimliga först när programmeraren växlar från Javascript till Parallell Javascript.

Parallellismen i River Trail uttrycks på en hög nivå. Värdena som ska bearbetas stoppas in i en datatyp kallad parallellArray och skickas tillsammans med en algoritm för att bearbetas enligt någon av sex olika metoder: map, combine, reduce, filter, scan, scatter.

Den kodutvecklare använt det paradigm som kallas funktionell programmering känner igen de sex metoderna. Också för den som programmerar i C++ direkt för processorn meddelar Intel att företaget söker efter att höja abstraktionsnivån med hjälp av just funktionell programmering. Akademin har i decennier tjatat om paradigmet som en universalbot. Just nu tycks Intel vara redo för att släppa in idéerna:

– Funktionell programmering ser ut att bli en av grunderna för parallell programmering i framtiden, med dess högre abstraktionsnivåer och automatiska parallellisering. Kompilatorn kan själv upptäcka parallellismen vilket avlastar programutvecklaren från att uttrycka allting explicit, som den måste i Open CL eller Cuda, säger Intels teknikchef Justin Rattner.

Här är projektet River Trail på webben: https://github.com/RiverTrail. Där finns bland annat en plugin till webbläsaren Firefox – rivertrail.xpi – att ladda hem  för den som vill experimentera med Parallell JS – tillägget är ett gränssnitt till OpenCL.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)