JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världen hyllar Steve Jobs

Steve JobsVärlden hyllar Steve Jobs

Steve Jobs, Apples grundare och ikonförklarade ledare, avled igår vid 56 års ålder efter att en längre tids kamp mot sin cancer. Medarbetare, branschkollegor och media hyllar nu unisont Jobs och hans gärning.
Symboliken går inte att ta miste på – Jobs avled dagen efter att Apple lanserade sin Iphone 4S. Bara sex veckor tidigare hade Jobs avgått från vd-posten, då hans sjukdom hade nått det stadium när han själv inte kände att han kunde bidra till Apples framgång längre.

Frånfället var alltså inte oväntat. Steve Jobs ovanliga form av cancer i bukspottskörteln upptäcktes av hans läkare 2004, och han var tidvis sjukskriven i flera år. Efter en levertransplantation återkom han till vd-posten 2009. De sista månaderna innehade han posten som styrelseordförande.

– Apple har förlorat ett visionärt och kreativt geni. Världen har förlorat en fantastisk människa. Steve lämnar efter sig ett företag som bara kunde byggas upp av honom och hans anda kommer alltid att utgöra Apples fundament, skriver Apple på sin hemsida.

Jobs storhet kan förstås mätas på många sätt. Ekonomiskt – Apple var i somras världens högst värderade börsbolag, och aktien har stigit över 4000 procent sedan september 1997. Tekniskt – Jobs fick 338 patent godkända, och hans visioner och sinne för detaljer och design var grunden för Macintosh, Ipod, Iphone och Ipad. Och inte minst organisatoriskt – i ett tidevarv då de flesta industriföretag outsourcade allt mer för att fokusera på kärnverksamheten byggde han ett vertikalt integrerat Apple som gjorde det mesta själv, såväl hård- som mjukvara.

Steve Jobs var också det närmaste IT-världen kommer en rockstjärna, ständigt iförd svart polotröja och blåa Levis 501. Hans framträdanden – många finns på Youtube – karaktäriserades av stor show av närmast hollywoodsk inramning.

Det Apple han grundade redan på 1970-talet, med Steve Wozniak och Ronald Wayne, skapade Apple II, en av världens första kommersiellt framgångsrika persondatorer. Han insåg tidigt betydelsen av grafiska användargränssnitt och musen som pekdon, vilket var grunden till Macintoshdatorerna.

Efter meningsskiljaktigheter med styrelsen avgick han från Apple 1985, för att starta datorföretaget Next och köpte senare även den del av Lucasfilm som sysslade med datorgrafik, som så småningom blev filmanimeringsföretaget Pixar. Jobs ägde en majoritetspost och var vd fram till Disneys köp 2006. Han var en av Disneys största aktieägare.

1996 återkom Jobs till Apple, som efter många års kräftgång blivit en nischtillverkare av persondatorer, populär enbart bland entusiaster och inom grafisk media. Idéerna från Next blev grunden för Apples nya operativsystem, Mac OS X.

Nu började också företagets diversifiering. Först ut 2001 var musikspelaren Ipod, som till skillnad mot alla världens andra mp3-spelare var kopplad till en digital musikaffär, Itunes. Mobiltelefonen Iphone visades upp 2007 och surfplattan Ipad kom 2010.

Steve Jobs gifte sign 1991 med Laurene Powell, och paret har en son och två döttrar. Han har också en dotter med konstnären Chrisann Brennan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)