JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk glesbygd kopplas upp

Storbritannien ska satsa 1,6 miljarder kronor på att öka mobiltäckningen i landet till 99 procent av dess befolkning, och 8,7 miljarder kronor på utbyggnad av fiber i landsbygden, enligt tidningen The Guardian. Målet är att nationen ska ha det bästa och snabbaste bredbandet i Europa.
Den brittiska regeringen har uppenbarligen tagit intryck av forskning som säger att bredband är bra för bruttonationalprodukten (länk). För trots att ekonomin i landet är hårt prövad har regeringen beslutat subventionera utbyggnaden av mobilnätet i landet till ytterligare 6 miljoner invånare, eller 99 procent av befolkningen. Idag är täckningen runt 95 procent, dock bara runt 90 procent i Skottland, Wales och Nordirland.

Utbyggnaden ska börja nästa år, och täckningen för röstsamtal väntas bli komplett 2013. Mobil dataåtkomst ska bli verklighet i dessa landsdelar i samband med landets 4G-utbyggnad, där minst en av de 4G-licenser som ska auktioneras ut nästa sommar kommer att vara villkorad med någon form av mobil bredbandsutbyggnad även i glesbygden.

Tidigare har regeringen i Storbritannien allokerat 5,6 miljarder kronor till utbyggnad av fiberförbindelser till landsbygden, och ytterligare 3,1 miljarder kronor är budgeterat för ändamålet. Målet är att Storbritannien ska ha Europas snabbaste bredband år 2015 – då ska samtliga hushåll ha en förbindelse om minst 2 Mbit/s och 90 procent ha tillgång till ännu högre datatakt.  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)