JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allians driver protokoll för smarta nät
Tolv företag, däribland halvledarbolagen Maxim, ST Microelectronics och Texas Instruments, har bildat en förening som ska främja protokollet G3-PLC för kommunikation över kraftledningar i framtidens smarta elnät.
Om smarta elnät ska bli verklighet så krävs massor kommunikation. En stor del av denna kommunikation bör gå över själva elnätet, med hjälp av protokollet G3-PLC. Det menar i varje fall de tolv företag som grundat alliansen med samma namn.

Att G3-PLC är lämpat för ändamålet beror, enligt alliansen, på att det är ett OFDM-baserat protokoll, vilket gör det mer tillförlitligt än andra, FSK-baserade. Det är enkelt – plug & play – och också en öppen standard, med stöd för IPv6. Det stöder globalt använda frekvensband på 10 till 500 kHz. Och med gruppens support ska även interoperabilitet garanteras mellan G3-PLC-utrustning från olika leverantörer.

Gruppen siktar nu på att få G3-PLC antaget som en erkänd internationell standard av exempelvis IEEE, ITU, IEc och ISO. Gruppen ska också marknadsföra protokollet, och organisera certifieringstester och -program.

Utöver de tre halvledarbolagen deltar även det franska elbolaget ERDF och dess holländska branschkollega Enexis. Fem företag som gör utrustning för smarta elnät finns också med – Cisco, Itron, Landis Gyr, Nexans och Sagemon. Därtill finns två forskningsinstitut, franska EDF och österrikiska Trialog.

Mer information finns på www.g3-plc.com.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)