JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RYKTE: Google köper Akamai
Priset på Akamais aktier ökade med 11 procent när en rapport släpptes som hävdade att företag var i färd med att bli uppköpt av Google. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.
Reuters hämtar i sin tur uppgifterna från teknikbloggen Business Insider, som säger sig ha talat med "flera källor inom annonseringsteknik". Google och Akamai refererar till uppgifterna som "rykten" och ger inga kommentarer till Reuters.

Akamai har nära 100 000 servrar utplacerade på olika platser på Internet i drygt 70 länder. När stora filer efterfrågas från en kunds server, hänvisar servern vidare till en kopia som finns i en av Akamais servrar, vilket minskar belastningen på kundens egen server och nätverk.

Akamai har också teknik som låter den som laddar ner en fil i sin tur hjälpa till med att skicka filen till andra nedladdare, så kallad peer-to-peer-teknik (P2P)

Köpet skulle ge Google en stark position på ytterligare en viktig nivå av Internets infrastruktur. Googles affärsidé är att tillhandahålla effektiv annonsering. Akamais tjänster skulle exempelvis kunna användas för att distribuera Googles annonser.

Förra veckan ryktades att Verizon eller IBM skulle köpa Akamai.

Ericsson tillkännagav i februari ett samarbete med Akamai, på mässan Mobile World Congress (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)