JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft tar betalt för Android, och får smisk
Över hälften av alla androidmobiler som säljs i USA ger nu Microsoft licensintäkter. Det berättar företaget i en artikel. Och får skarp kritik i kommentarsfältet.
Taiwanesiska Compal blev igår det tionde företaget att gå med på att betala licensavgifter till Microsoft för mobiltelefonteknik. Därmed tillverkas 53 procent av alla androidmobiler på USA-marknaden med licensavgifter till Microsoft.

Licensavgifterna gäller inte Windows Phone eller något annat av Microsofts mobiloperativsystem. Istället skickar Microsoft räkningar till företag som använder det konkurrerande operativsystemet Android. Microsoft anser nämligen att Android använder teknik som företaget har patenterat.

Ett av de patent Microsoft tar betalt för är filsystemet FAT som används i USB-minnen och i minneskort för exempelvis kameror och mobiltelefoner.

Bland de tio företag som gett licenspengar till Microsoft finns Samsung och HTC. Bland dem som vägrat finns Barnes and Noble, Foxconn och Motorola Mobility.

– Rimligt och rättvist mot alla inblandade.

Så beskriver Microsofts Brad Smith och Horacio Gutierrez företagets patentstrategi mot Android i en artikel. Det enda Microsoft är ute efter är enligt dem att skydda sina egna investeringar i forskning och utveckling.

Microsoft har 32 000 patent och 36 500 patentansökningar och är en av USA:s tre största innehavare av programvarurelaterade patent. Det senaste decenniet har Microsoft själv betalat 4,5 miljarder dollar i licensavgifter till andra företag, enligt de två talesmännen för Microsoft.

– Det är det som är det ansvarsfulla sättet att att bygga vidare på andras innovationer – att respektera deras IP-rättigheter.

Brad Smith och Horacio Gutierrez passar på att påpeka att Microsoft för sin egen del försäkrar sina kunder mot eventuella patentproblem.

– Vi står vid våra kunders och partners sida, skriver företaget.

Detta är en tydlig vink till Google som inte ger motsvarande garantier för sitt operativsystem Android.

Google beskriver Microsoft som en snyltare och som ett hinder för teknikutvecklingen.

– De misslyckas på smarttelefonimarknaden och tar till rättsliga åtgärder och utpressning för att istället kunna tjäna på andras framgångar.

Microsofts pr-chef ger tillbaka i sin mikroblogg.

– Jag kan koka ner Googles uttalande från 48 ord till ett: "Buhuuu!"

Kommentarerna till artikeln av Brad Smith och Horacio Gutierrez  är nästan enbart negativa.

– Det är bara Microsoft som skulle få för sig att skryta om att man är ett patenttroll. Det är inte konstigt att folk hatar er, skriver en kommentator.

– Sorgligt nog hade jag just tänkt köpa en Samsung Galaxy Nexus. Men om nu Microsoft ska beskatta den, så får jag ta en titt efter en modig tillverkare någon annanstans, som inte går på den här bluffen, skriver en annan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)